​Λίγο έλειψε να γίνει διπλωματικό επεισόδιο εχθές, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης. Αυτές όμως ήταν ερμηνείες του τουρκικού τύπου, κι όχι τα ακραιφνή λόγια του Σουλτάνου, ο οποίος παρά ταύτα, δεν παρέλειψε να αφήσει υπονοούμενα περί συνόρων, αναφέροντας τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Θράκης ως «σύνορα της καρδιάς μας».
Το ΥΠΕΞ, όταν δημοσιοποιήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο η είδηση περί δημοψηφίσματος, έσπευσε να δώσει τη σκληρή απάντησή του, ξεκαθαρίζοντα�� πως η Θράκη είναι ελληνική.
Ωστόσο σήμερα, δεν έλειψαν τα αρνητικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης για την απροσεξία του ΥπΕΞ στις δημόσιες τοποθετήσεις. Την τοποθέτησή τους έκαναν όμως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ
«Το ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε σε ανταπόκριση του ΑΠΕ χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των όσων λέγονται από το πρακτορείο. Περνάει μέρες φθοράς και κακοδιοίκησης το ΥΠΕΞ, όπως και το πρακτορείο. Συγκεκριμένα, ζούμε τις πιο κομματικοποιημένες μέρες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πλήττεται με αυτόν τον τρόπο ο ρόλος του πρακτορείου και αυτό πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ,Γιώργος Κουμουτσάκος στο ραδιόφωνο Alpha 9.89.
Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: «Mου κάνει μεγάλη εντύπωση και ανησυχώ πάρα πολύ. Η ομιλία Ερντογάν έγινε το Σάββατο, αρά μιλάμε για ένα σαββατοκύριακο καθυστέρηση. Κακή επικοινωνία, μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας» και πρόσθεσε:
«Είναι βέβαιο ότι όλοι οι πολιτικοί βρισκόμαστε υπό πίεση από τον Τύπο, κι εγώ χτες βομβαρδίστηκα από τους δημοσιογράφους για μια δήλωση. Προσπαθήσαμε όμως να το ερευνήσουμε το θέμα και να μην βασιστούμε στην ανταπόκριση του ΑΠΕ».
«Τίθενται τρία ερωτήματα: Πως λειτουργεί το υπουργείο εξωτερικών, πως λειτουργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτός Ελλάδας και φυσικά αντιλαμβάνομαι την πίεση του ανασχηματισμού, αλλά πρώτιστο καθήκον ενός υπουργού είναι το συμφέρον της πατρίδας» κατέληξε η κ.Μπακογιάννη.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Mανώλης Κεφαλογιάννης, με ανάρτησή του στο facebook σχολίασε: «Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη δεν έγιναν ποτέ και οφείλονται σε λάθος του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Δηλώσεις τέτοιου είδους υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Από την άλλη πλευρά όμως είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρούν στην έκδοση ανακοινώσεων σε έντονο ύφος χωρίς να έχουν από πριν διασταυρώσει μια τόσο σοβαρή είδηση».
κεφαλο.jpg
Για προχειρότητα στο ΥπΕΞ τους τελευταίους μήνες, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης στην εκπομπή Live U στο STAR, θυμίζοντας «την αστεία μετάφραση που έκανε το υπουργείο πριν από μερικές εβδομάδες».
«Αυτό που απαιτείται είναι να έχουμε αυτιά και μάτια ανοιχτά και ��α έχουμε σοβαρότητα. Δεύτερη φορά το ΥΠΕΞ -μην ξεχνάμε την φοβερή μετάφραση που είχε αναρτήσει στο site του- δείχνει να μην είναι προσεκτικό. Μάλλον ο γ.γ. ενημέρωσης ο οποίος έχει την ευθύνη για τα γραφεία τύπου του εξωτερικού ασχολείται πολύ περισσότερο με τις άδειες και παραμελεί τα άλλα του καθήκοντα» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νίκος Μανιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο ΣΚΑΙ: «Το ΥΠΕΞ πρέπει να δει το πως θα τοποθετείται δημόσια , γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις ενός υπουργείου και μάλιστα του ΥΠΕΞ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή».
«Νομίζω ότι ήταν ψύχραιμη αντίδραση του ΥΠΕΞ, γιατί το να υψώσουμε κι εμείς τους τόνους σε μια περίοδο που ξέρουμε ότι παίζονται χοντρά παιχνίδια στην περιοχή μας» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στην εκπομπή Live U στο STAR.