​Στα μαχαίρια βρίσκονται για το ΕΣΡ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει (τόσο με γραπτές δηλώσεις του Γραφείου Τύπου όσο και με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών) πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη σήμερα στο Live U του STAR: «Το ΕΣΡ είχε νόμιμη σύνθεση. Καταργήθηκε με τον νόμο Παππά με σκοπό να γίνει ο διαγωνισμός από τον υπουργό. Εάν θέλει η κυβέρνηση να συσταθεί το ΕΣΡ με στόχο την αδειοδότηση των καναλιών, συμφωνούμε στο 100%. Εάν θέλετε να συγκροτηθεί για να υπογράψει τις αποφάσεις του κ. Παππά και να βάλει μία σφραγίδα νομιμότητας, τότε προφανώς δεν συμφωνούμε».

Το Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για αντιθεσμική στάση και για «ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς», ενώ κατηγόρησε την Πειραιώς ότι καταργεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ακόμα χρόνο να σταματήσει τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό της κατήφορο.

Είτε δια του γραφείου τύπου της, είτε με δηλώσεις των στελεχών της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος 4339/2015.

Όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Αυτή την συνταγματική απαίτηση, η ΝΔ την εκμεταλλεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει την συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής.

Το θεσμικό ατόπημα είναι διπλό, καθώς η ΝΔ υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!

Για να στηρίξει μάλιστα την βαθύτατα αντιθεσμική της στάση, επικαλείται το επιχείρημα ότι «ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός», επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Και όλα αυτά γιατί;

1. Για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, και να επιστραφεί το τίμημα των 258 εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να καταβάλλουν οι υπερθεματιστές.

2. Για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου επί 27 χρόνια, και με δική της, βαρύτατη ευθύνη, οργίασε η αυθαιρεσία και η διαπλοκή.

3. Επειδή δεν της αρέσει ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος, όμως, τόσο με τον νόμο Ρουσόπουλου, όσο και με τον νόμο Βενιζέλου, ήταν πάντοτε αρμοδιότητα του Υπουργού.

Προξενεί εντύπωση η σφοδρότητα με την οποία η ΝΔ καταφεύγει σε ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στη χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες.

Τους καλούμε να σταματήσουν αυτόν το ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας».