Η εφαρμογή της… «νομιμότητας» είναι το βασικό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει μαύρο στα κανάλια, όπως σχολίασαν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Μάρα Ζαχαρέα και ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του σταθμού Πέτρος Μποτσαράκος. Μάλιστα, επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε τ�� φράση του Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».


«Προφανώς η κυβέρνηση εννοεί την δική της νομιμότητα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται εκείνη. Εκτός, εάν σκόπιμα διαστρεβλώνει το νόημά της. Ετυμολογικά, η νομιμότητα συμβολίζει τον χαρακτήρα και την ιδιότητα του αδιαμφισβήτητα νόμιμου. Εδώ έχουμε όμως ένα νόμο που είναι, το λιγότερο, αμφιλεγόμενος ως προς την συνταγματική του νομιμότητα. Ελέγχεται δηλαδή ως αντισυνταγματικός και για τον αριθμό των 4 αδειών που αυθαιρέτως επελέγη και για την αποδόμηση του ΕΣΡ μέσω της οποίου τελικά παρακάμφθηκε» σχολίασε ο Π. Μποτσαράκος.


Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε την αρχή της νομιμότητας που στηρίζεται στο Σύνταγμα, ίσως μάλιστα να έχουμε ένα νόμο που είναι αντισυνταγματικός, κόντρα δηλαδή στην αρχή της νομιμότητας. Είναι πολλοί που το υποστηρίζουν αυτό και ενώ ακόμη το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης. «Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση έχει τέτοια βιασύνη να εφαρμόσει ένα νομο που η πλειοψηφία των κορυφαίων νομικών τον θεωρεί αντισυνταγματικό;» τόνισε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του Star.


Όπως συμπλήρωσε, είναι απολύτως ατυχής και η επίκληση της φράσης του Προέδρου και Βουλευτή της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού, ο οποίος είχε πει το 1962 στον τότε υπουργό Προεδρίας Κωνσταντίνο Τσάτσο το περιβόητο «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Κι αυτό γιατί ο Ηλίας Ηλιού αναφερόταν στο άρθ��ο 114 του Συντάγματος για τη μη χρήση βίας κι όχι σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο, που με τη βία αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο και σπρώχνει στην ανεργία 2000 εργαζόμενους. «Ας κριθεί λοιπόν ο νόμος κι αφού κριθεί , ας εφαρμοστεί όπως υποδείξει η Δικαιοσύνη» κατέληξε ο Π. Μποτσαράκος.


«Για ποια νομιμότητα μιλάμε όταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς φέρνει τροπολογία για να αλλάξει δικό του νόμο, να την αποσύρει δύο ώρες αργότερα και να την ξανακαταθέσει, απ’ ότι φαίνεται, την Πέμπτη;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα.