​Σε νέα αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου ορισμένοι την ερμήνευσαν και ως επιθυμία για δημοψηφίσμα, με θέμα το αν θα πρέπει η Θράκη να προσαρτηθεί στην Τουρκία! Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε διαρκές παραλήρημα βρίσκεται πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος που συνεχίζει να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επικαλεστεί απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 που προέβλεπε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Θράκη για το αν η περιοχή έπρεπε να προσαρτηθεί στην Τουρκία, με βάση τη θρησκεία και το γένος των κατοίκων της. Αναφέρθηκε όμως και στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κανείς την Αδριανούπολη και τη Θεσσαλονίκη από το Κιρτζαλί; Πως είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι το Γκαζιάντεπ, το Χαλέπι, το Μάρντιν, το Χασέκι, το Σιίρτ ��αι η Μουσούλη δεν έχουν σχέση μεταξύ τους; (…) Από τη Θράκη μέχρι την Ανατολική Ευρώπη θα συναντήσετε οπωσδήποτε σημάδια της οθωμανικής αυτοκρατορίας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ, το οποίο με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι: «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. ( …) Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».
Από την πλευρά της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις δηλώσεις «άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης».
Ο Τούρκος Πρόεδρος χειροκροτήθηκε μάλιστα από το ακροατήριό του όταν για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο θυμικό.
«Τα φυσικά σύνορά μας είναι διαφορετικά από αυτά της καρδιάς μας. Τα φυσικά σύνορα τα σεβόμαστε, αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν τα χαράζουμε και δεν επιτρέπουμε να χαραχθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτάνος.
Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, δήλωσε ότι «οι νέες δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν επικίνδυνο βήμα, προϊόν παραληρήματος από την πλευρά του».

«Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση!» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν. Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης.
«Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης» τόνισε το ΚΚΕ.
«Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων. Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει» επισήμανε η Ένωση Κεντρώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μόνο στο star.gr: Τι θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν προκαλώντας την Ελλάδα

ΣΑΛΟΣ με την ΓΚΑΦΑ του ΑΠΕ: Ο Ερντογάν δεν είπε για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη!

Το ΑΠΕ απέλυσε τον ανταποκριτή στην Τουρκία μετά την ΤΡΑΓΙΚΗ γκάφα με τον Ερντογάν!