Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το δημοψήφισμα για τη Δυτική Θράκη.

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη:

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.
Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει. Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».
To Ποτάμι: «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν»

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. Οι διεθνείς συμφωνίες όμως δεν μπορεί να είναι παιγνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και πρόσθεσε:
«Η Συνθήκη της Λωζάννης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».
Ένωση Κεντρώων: Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων
«Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

«Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει. Η Ελλάδα πρέπει με ενότητα του πολιτικού κόσμου με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτό το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΚΛΗΡΗ απάντηση ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Η Θράκη είναι ελληνική- ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ από Ερντογάν! Ζητά δημοψήφισμα για το καθεστώς της Δυτικής Θράκης