Τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2017 προωθεί η ΝΔ προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε αυτήν προβλέπεται ότι αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,
γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.
«Τη ρύθμιση αυτή επιβάλλει τόσο η ανάγκη ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις αναστέλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 κατασχέ��εις και πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ωστόσο επιμένει πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί για πρώτες κατοικίες, παρά μόνο για οφειλές εκατομμυρίων.
«Δεν γινόταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Εάν κάποιοι θεωρούν πρώτη κατοικία αυτόν τον μεγαλοοφειλέτη ο οποίος χρωστάει 1,5 εκατομμύριο στην εφορία» λέει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Το STAR έχει δημοσιοποιήσει δεκάδες ιστορίες μικροοφειλετών που τρέχουν να σώσουν τα σπίτια τους, eνώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωμένου ζευγαριού που όχι απλά έχει λάβει κατασχετήριο αλλά σε λίγες μέρες θα παραστούν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενοι για ποινικό αδίκημα.
«Αισθάνθηκα ότι με θεωρούσαν ότι είμαι εγκληματίας. Να με πάνε μέσα φυλακή στα 81 μου χρόνια» λέει η 81χρονη γυναίκα.
«Το δημόσιο έχει αρχίσει και κινείται πολύ περισσότερο επιθετικά κατάσχοντας λογαριασμούς οφειλετών και για πολύ μικρά ποσά και μάλιστα λογαριασμοί που έχουν δηλωθεί στην εφορία ως ακατάσχετοι» δήλωσε τις προηγούμενες μέρες η Γεν. Διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ, Γιώτα Καλαποθαράκου.
Εκτός όμως από το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων των φτωχών στρωμάτων σε περίπτωση που συνεχιστούν μαζικά, η αγορά ακινήτων θα δεχτεί τη χαριστική βολή.