​Κανένα άγχος δεν αισθάνεται ο Νίκος Φίλης για τον ανασχηματισμό, που όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, βρίσκεται προ των πυλών.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε αποκλειστικά στο star.gr και είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η κουβέντα για τον ανασχηματισμό γιατί -όπως τόνισε- "δεν είναι πολιτευτής".

Καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο υπουργός Παιδείας έχει δεχθεί ουκ ολίγες φιλοφρονήσεις και στήριξη τόσο από συναδέλφους του υπουργούς (στις ομιλίες τους) όσο και από συνέδρους.

Απαντώντας στο αν αυτή τη στήριξη την εισπράττει και πολιτικά, από τον πρωθυπουργό, ο ίδιος απάντησε μονολεκτικά: "Φυσικά".

14689801_10153777584732470_1031973480_o.jpg

Ο κ. Φίλης, διέψευσε ότι υπάρχει προσωπική ατζέντα όσον αφορά την Παιδεία ή την Εκκλησία και τόνισε πως η κυβερνητική γραμμή στο θέμα είναι μία και ενιαία:

"Μπορεί πχ. ο Φίλης ή ο κάθε Φίλης να έχει την προσωπική του άποψη. Πρέπει όμως να την καταπνίξουμε, τονίζω τη λέξη, και να είμαστε σε κοινή γραμμή, μια γροθιά. Γιατί είναι δυνατοί οι απέναντι και αν δεν είμαστε μια γροθιά...".

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα του ποιος είναι στο υπουργείο.

Πάντως, έσπευσε να αφήσει αιχμές και να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά με την Εκκλησία (που όπως φάνηκε και από την ομιλία του στο Συνέδριο, καίει πολύ δυνατά ακόμη) λέγοντας πως "δεν είναι δυνατόν να θέλει να προτείνει υπουργούς η Εκκλησία".

Ο ίδιος, επέμεινε στο θέμα που έθεσε από την ομιλία του για τον διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου της Παιδείας και των Θρησκευμάτων, λέγοντας με νόημα πως "μπορεί να γίνει απλά με έναν νόμο". Όσον αφο��ά το αν κάτι τέτοιο προμηνύει πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στη συνταγματική αναθεώρηση, είπε: "Προφανώς, αυτό είναι κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός".

Τέλος, για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ολοκληρώνεται με την εκλογή Προέδρου, Κεντρικής και Εξελεγκτικής Επιτροπής, ο κ. Φίλης σημείωσε πως το θέμα είναι "να ακούει το κόμμα την κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση το κόμμα".

Του Πέτρου Κατσαβριά