Μπάχαλο δημιούργησε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μια τροποποίηση του καταστατικού σχετικά με την ποσόστωση των κυβερνητικών στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία ψηφίζεται σήμερα.
Η διαφωνία προέκυψε αρχικά στον αριθμό των μελών της νέας ΚΕ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν τρεις για 201 (όσους είναι και σήμερα), 151 και 101 μέλη. Η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν 151 μέλη με ποσόστωση 25% για τα κυβερν��τικά στελέχη. Το 1/4 δηλαδή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υπουργοί και αμειβόμενοι σε κυβερνητικές θέσεις και οργανισμούς.
Η πλευρά των “53+” απάντησε πως δεδομένης της ποσόστωσης η μείωση του αριθμού των μελών της ΚΕ θα παραγκωνίσει τα κομματικά στελέχη υπέρ των κυβερνητικών. Με λίγα λόγια δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα έχει το «πάνω χέρι» στο κόμμα και όχι το αντίστροφο.
Η διαφωνία που εκδηλώθηκε στη συνέχεια, ήταν αν στο 25% που θα καταλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη θα συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι βουλευτές του κόμματος. Το συνέδριο αρχικά απέρριψε την εισήγηση της πλειοψηφίας, αποφασίζοντας στο περίφημο 25% να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές, ώστε να μείνουν περισσ��τερες θέσεις για τα κομματικά στελέχη. Κάτι που δεν ήθελε ο Πρωθυπουργός.
Η ψηφοφορία εν τέλει επαναλήφθηκε με την πρόταση του προέδρου του κόμματος και ως εκ τούτου της πλειοψηφίας να υπερψηφίζεται.
Ο εκνευρισμός του Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε όταν μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στο Συνέδριο, που γίνονταν με ανάταση του χεριού, τα μέλη του Συνεδρίου ψήφιζαν επί θεμάτων που είχαν τεθεί ασαφώς ή που από τις πολλές και αλλεπάλληλες τοποθετήσεις έχασαν τη «μπάλα».
Αποτέλεσμα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει τον λόγο εκνευρισμένος και να ζητήσει να γίνει εκ νέου η ψηφοφορία που αφορούσε, αν στην ποσόστωση 25% στα 151 μέλη της Κ.Ε. των κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων θα εξαιρούνται οι βουλευτές.
Στη συζήτηση παρενέβη ο Δημήτρης Βίτσας προσπαθώντας να ακυρώσει την απόφαση με την πρόφαση πως το συνέδριο δεν είναι καταστατικό άρα η σχετική ψηφοφορία δεν έχει καμία αξία και είναι ως μη γενόμενη.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν συμβιβάστηκε ούτε με αυτό, επανήλθε στο βήμα και ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει ξανά γιατί «ένα λάθος δε διορθώνεται με άλλο λάθος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι τελικά, το 1/4 της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, ενώ σ' αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές που θα καταλαμβάνουν πολλές ακόμα από τις 151 θέσεις. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλλει μια τάξη στο κόμμα του, εξοστρακίζοντας τα κομματικά στελέχη.