Η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει τη Δευτέρα στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσει η δεύτερη κρίσιμη αξιολόγηση, στο συνέδριο του ΣΥΡ��ΖΑ όμως έχουν βγει τα μαχαίρια για το μνημόνιο. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δραχμή στις αρχές του 2015. Παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έχει επιβεβαιώσει τρεις φορές σε Γάλλους δημοσιογράφους ότι οι Έλληνες ζήτησαν από τον Πούτιν να τους τυπώσει δραχμές.
Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεσπάσει κόντρες για το μνημόνιο. Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
«Κανείς δεν μπορεί να πεί ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. Δεν μπορούμε να γίνουμε φορείς ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δεν υιοθετούμε το πρόγραμμα, είναι ακραίο για μας» είπε ο Υπουργός Ενέργειας.
Δεν άργησαν να απαντήσουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
«Για τα συμφωνηθέντα όλοι μαζί τα συμφωνήσαμε όλοι μαζί θα τα εφαρμόσουμε. Δεν τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος και οι αριστεροί θα λένε κάτι άλλο» είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Διαφωνώ ριζικά με όσους λένε ότι ασκούμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.
«Αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς ένα παράλληλο πρόγραμμα» επισήμανε χθες στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Αγκάθι το χρέος
Η κυβέρνηση ζητά τη ρύθμιση του χρέους για να ελαφρύνει το πρόγραμμα αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γερμανική άρνηση. Ρύθμιση του ελληνικούς χρέους ζητά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον Πιέρ Μοσκοβισί να στέλνει μήνυμα στη Λαγκάρντ ότι κουμάντο στην Ευρώπη για το θέμα του ελληνικού χρέους κάνουν οι Ευρωπαίοι.
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, οι μόνοι πιστωτές βάσει των προγραμμάτων στήριξης, είναι αρμόδια γ��α την λήψη της σχετικής απόφασης» τονίζει ο Μοσκοβισί.
Η κυβέρνηση ζητά τα μέτρα για το χρέος άμεσα
«Ο στόχος μας είναι τα άμεσα μέτρα να τα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβρη, και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευκρίνιση όλων των άλλων μέτρων που ανεξάρτητα αν θα παρθούν άμεσα ή μετά το 2018, να είναι από τώρα γνωστά» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά ήρθε πάγος από το Βερολίνο με τον Σόιμπλε να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018.
«Αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Το παρασκήνιο της δραχμής
Ο Ζεράρ Νταβέ, ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου για τον Φρανσουά Ολάντ, επανήλθε για το θέμα του τυπώματος δραχμών από τον Πούτιν κατόπιν ελληνικού αιτήματος. Παρά τις διαψεύσεις του Κρεμπλίνου είπε στο Πρώτο Θέμα:
«Τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας το τσεκάραμε και δυο και τρεις φορές με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ότι όντως συνέβη» είπε ο Ζεράρ Νταβέ.
Το ότι η κυβέρνηση το 2015 είχε στο τραπέζι σενάρια για επιστροφή στη δραχμή επιβεβαίωσε πάλι ο ��ουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.
«Δεν ήταν κρυφό ότι μέσα στο κόμμα μας υπήρχαν αντιλήψεις που έλεγαν ότι κάτω από τους εκβιασμούς των δανειστών θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια άλλη επιλογή, όταν αυτοί οι χειρισμοί έφταναν στα άκρα» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλυψε το Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του εκείνη την περίοδο.
«Λένε πολλοί ότι ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να είναι ο Βαρουφάκης. Εγώ σας λέω και ο Άξιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν, και ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, πάλι θα ήθελαν να αποτύχει η αριστερά» απάντησε ο κ.Τσακαλώτος.