Πολιτικό σεισμό...πολλών ρίχτερ προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς αιφνιδιαστικά σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» και μάλιστα την Παρασκευή το βράδυ, αρκετές ώρες, αφότου είχε κλείσει η Βουλή.
Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση (η οποία ήταν καταλυτική), και αφού είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας απέσυρε την τροπολογία που θα οδηγούσε σε "ξαφνικό θάνατο" τα κανάλια που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια, οδηγώντας στην ανεργία 2000 ανθρώπους που έχουν άμεση εργασιακή σχέση με τους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και άλλους τόσους που έχουν έμμεση εργασιακή σχέση (εργαζόμενοι σε σήριαλ και άλλες τηλεοπτικές παραγωγές).
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αφήγημα της αεροπειρατείας των καναλαρχών
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τις δημόσιες τοποθετήσει�� πρωτοκλασσάτων στελεχών που παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση, επιμένοντας στο κλασσικό αφήγημα του, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με τη διαπλοκή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση:
"Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια. Γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”
Σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τα αληθινά προβλήματα των πολιτών, όπως οι πλειστηριασμοί (θέμα στο οποίο οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση μετά τη λαική κατακραυγή), όπως το πετσόκομα στις συντάξεις και τις πρόσφατες άθλιες εικόνες με τους άνδρες των ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους συνταξιούχους για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που και φέτος θα αφήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας να ξεπαγιάσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα ακόμη λάθος, διολισθαίνοντας σε πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.
Οργισμένη αντίδραση Κουμουτσάκου-Εμείς δε προχωράμε σε νέα σύνθεση ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά
Από την πλευρά της η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές οτι τα όνειρα της κυβέρνησης για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ που θα κληθεί να βάλει τάξη στο νέο τηλεοπτικό τοπίο θα παραμείνουν ουτοπικά αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ε:
«Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύτπου της ΝΔ.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο των εκλογών. Η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί πιστεύει ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν πρόκειται για επιθυμία άσκησης εξουσίας, αλλά στάση ευθύνης» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «Ε».
Αναφορικά με την τροπολογία Παππά με την οποία θα έπεφτε μαύρο στα κανάλια 5 ημέρες μετά την υπογραφή της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και την δημοσίευση στο ΦΕΚ ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα «δεν είναι μακριά η συζήτηση για το 4ο μνημόνιο. Όλα δείχνουν ότι πορευόμαστε σε μια τέτοια νέα συζήτηση και είναι κάτι που η κυβέρνηση θέλει να την αποφύγει».
Το χρονικό της άτακτης υποχώρησης Παππά στο "τηλεοπτικό πραξικόπημα"
Αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσωσε την κατάσταση το βράδυ της Παρασκευής κάνοντας τον Νίκο Παππά να πάρει άρον άρον πίσω την επίμαχη τροπολογία για το μαύρο στα κανάλια, (με την οποία απειλούσε ακόμα και με φυλάκιση όσους δεν συμμορφωθούν) ο Υπουργός Επικρατείας δήλωνε στους δημοσιογράφους οτι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα λάβει χώρα μετά την προσπάθεια συγκρότησης του νέου ΕΣΡ. Χαρακτηριστικό της θεαματικής στροφής 180 μοιρών του υπουργού Επικρατείας ήταν ότι νωρίτερα είχε μιλήσει για "κροκοδείλια κλάματα των καναλαρχών".
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παππά:
“Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.
Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων”.
Σε κάθε περίπτωση ο ασκός του αιόλου έχει ανοίξει και το τηλεοπτικό τοπίο παραμένει θολό και αχαρτογράφητο με τους χιλιάδες εργαζομένους να αγωνιούν.