Κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά στον τρόπο λήψης των κομματικών αποφάσεων άσκησε κατά την παρέμβασή της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Κνήτου, από την «Πρωτοβουλία Μελών 53+» (στην οποία ως γνωστόν ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα».

«Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, μια αποσαφήνιση και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».

Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης η κ. Κνήτου ανέφερε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.Το μέλος της πρωτοβουλίας των «53+» τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».

Έκανε λόγο ακόμα για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η κ. Κνήτου υποστήριξε ότι το παράλληλο πρόγραμμα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το μνημόνιο στην πορεία απεγκλωβισμού από αυτό και επισήμανε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του παράλληλου προγράμματος συνιστά σοβαρή αδυναμία, η οποία "αθροιζόμενη με φαινόμενα καταστολής, αμφισημιών, και προνομιακής συνάντησης με δικαστικούς, την ώρα που τα ΜΑΤ καταστέλλουν διαδηλώσεις", συσκοτίζουν σειρά θετικών πρωτοβουλιών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.
knhtou stelexos syriza.jpg

Κάλεσε επίσης σε αυτοκριτικό αναστοχασμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άμεση αποκατάσταση της σχέσης του με τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται από υφεσιακά μέτρα αλλά και σε «άμεση αποκατάσταση των αδικιών, επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας επιβολής εργασιακού μεσαίωνα, και αταλάντευτη μάχη για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Σχετικά με το κόμμα, έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες που προέκυψαν λόγω μετακίνησης σειράς στελεχών στην κυβέρνηση, καθώς και ελλιπή λειτουργία που δεν επιτρέπει στο μέλος του κόμματος να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η κ. Κνήτου ζήτησε ακόμη να δημιουργηθούν οι κομματικές δομές που θα ενισχύουν την συλλογική λειτουργία «και θα αποκλείουν παραγοντισμούς και αρχηγισμούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει ν�� μετατοπίζεται το κέντρο από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι «το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης».

Έθεσε επίσης τα ερωτήματα, «πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική μας παρουσία, πόσοι από την ΚΟ είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο κόμμα και στις δομές αλληλεγγύης». Μάλιστα είπε ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση ενός εκάστου.

Η κ. Κνήτου κάλεσε και σε θέσπιση, με απόφαση του Συνεδρίου, Κώδικα Δεοντολογίας και πρότεινε να μην είναι κανένας υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: