Ένας ισχυρισμός που προκαλεί αίσθηση σχετικά με την Ελλάδα και το πόσο κοντά έφτασε στο Grexit, περιλαμβάνεται σε βιβλίο για τον Γάλλο πρόεδρο.


Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να εκμυστηρεύθηκε συγκεκριμένα σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde και συγγραφείς, τους Davet και Llomme, ότι ο Ρώσος πρόεδρος του αποκάλυψε πως ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι στο βιβλίο τους «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», που κυκλοφόρησε στη Γαλλία σήμερα.


Στο κεφάλαιο για την ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, επισημαίνουν ότι ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για ενδεχόμενο Grexit και συμβουλεύει τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό», καθώς, σύμφωνα με τους συγγραφείς ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, όπως αναφέρουν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε , ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη, για να ακολουθήσει ο διάλογος:


Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ολάντ: Είναι ικανοί… Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Ο Ολάντ αναφέρει επίσης για τη στάση της Λαγκάρντ: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Aμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. “Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;”, της λένε».

Στο κεφάλαιο για το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.


Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του ο Πούτιν φέρεται να λέει, αποδεικνύοντας κατά τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτονταν πραγματικά το Grexit:


«Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν. Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».


Ο Ολάντ, όπως ��ράφει το βιβλίο φέρεται να προβληματίστηκε:


«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου

Δεν ευσταθεί σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο ισχυρισμός που αποδίδεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επικοινωνία του με τον Φρανσουά Ολάντ, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέταζε το ενδεχόμενο εκτύπωσης δραχμών στη Ρωσία, αν και επιβεβαιώνει την μεταξύ τους επικοινωνία.


Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».