Ξεκινά σήμερα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και 1ο Συνέδριο του ως κυβερνών κόμμα, (μετά από 19 μήνες στη διακυβέρνηση).

Η θεματολογία αναμένεται να κινηθεί στις σχέσεις κόμματος- κράτους- κυβέρνησης, στον απολογισμό και σε έναν εκ νέου προγραμματισμό.

Τις τελευταίες η��έρες έχει κορυφωθεί ο παρασκηνιακός καυγάς ανάμεσα στις δυο ισχυρότερες τάσεις που θα επικρατήσουν στο συνέδριο.

Οι προεδρικοί είναι η ισχυρότερη ομάδα και η ισχυρότερη τάση είναι η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ που εμφανίζεται να εκφράζει ως και το 50% των συνέδρων, μέσα από τρείς άτυπες ομάδες και εκπροσωπείται από στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Απέναντι τους βρίσκεται η ομάδα των 53 που εκπροσωπείται από τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στηρίζεται από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη. Οι 53 στο προσυνεδριακό τους κείμενο προτείνουν να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία αν οι δανειστές συνεχίζουν την «εκβιαστική» στάση τους.

Στην ίδια γραμμή με την Ενωτική Κίνηση που παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μέτρα που δεν θα ήθελε, κινούνται και 40 μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής με αναφορά στην Πλατφόρμα 2020, που μετρά μια δύναμη της τάξης του 15% στο συνέδριο και έχει κύριους εκφραστές την Ρένα Δούρου και τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αυτή η τάση όμως ασκεί κριτική για λάθη και παραλείψεις , παρότι στηρίζει την ηγεσία.

«Σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων μας υπάρχει απογοήτευση και θυμός γιατί δεν έχουν φανεί οι θετικές προοπτικές που έχουμε για την οικονομία. Δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε προοπτική που να έχει ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι το κλειδί για όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μην χάσουμε με μη αντιστρέψιμο τρόπο την επαφή με την κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αποτελεσματικοί και αν έχουμε κάνει λάθος να το ομολογούμε και να διορθώνουμε έμπρακτα την πορεία μας. π.χ η επιλογή της τακτικής και των προσώπων που τ��ν εξέφραζαν τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ.Παπαδημούλης στον Alpha 9.89.
Στήριξη στους Προεδρικούς και απέναντι στους 53, βρίσκονται οι προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν της σοσιαλιστική τάση, ενώ διακριτές θέσεις έχουν τα μέλη της Κίνησης «Πράττω», όπως οι Κοτζιάς και Τόσκας.

Ισχυρή επιρροή στο συνέδριο έχουν οι λεγόμενοι κομματικοί: Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Βούτσης και Φίλης.

Για Πρόεδρος του Συνεδρίου έχει προταθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Το Συνέδριο μπορεί να οδηγήσει και σε ανασχηματισμό, αν ο νέος γραμματέας που θα εκλεγεί είναι σήμερα υπουργός, καθώς πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να διεκδικεί αυτή τη θέση την Κυριακή με την εκλογή των ορ��άνων.

Πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει ανασχηματισμό ακόμη και αμέσως μετά το συνέδριο, αν και οι περισσότερες εισηγήσεις είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να γίνουν μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, ώστε να είναι δομικός και ευρύς.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να σημάνει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την είσοδο στελεχών όπως ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Επικεφαλής της ομάδας για το χρέος αναμένεται να τοποθετηθεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Εκτός συνεδρίου, αφού καταψηφίστηκαν από τις οργανώσεις, έμειναν o Νίκος Καρανίκας και οι δύο βουλευτές Πειραιά η Ελένη Σταματάκη και ο Κώστας Δουζίνας, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξελέγησαν οριακά.