​«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει απόψε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Οι συσχετισμοί εσωκομματικά, δεν νομίζω να αφορούν την κοινωνία. Ωστόσο, ένα συνέδριο του κόμματος που σήμερα είναι στο πλειοψηφικό σχήμα της κυβέρνησης, ως φορέας υποστήριξης εννοώ, προφανώς και οι θέσεις και αυτά που θα ακουστούν εκεί και το τι άποψη θα διαμορφώσει για την πορεία της χώρας, για το άνοιγμα στην κοινωνία, για τον ρόλο που θέλει να παίξει ως κόμμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, αλλά και ως σημαντική ιστορική στιγμή, δηλαδή αριστερή κυβέρνηση, πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, μέσα σε δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Νομίζω ότι από μόνη της η χρονική συγκυρία, κάνει το συνέδριο αυτό ιστορικής σημασίας, που πρέπει να διαμορφώσει καθοριστικό ρόλο, και του κόμματος με τον διακριτό του ρόλο φυσικά από την κυβέρνηση, για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Και βεβαίως, εκτός από το “μπροστά” που είναι το κυρίως θέμα, ξέρετε, και χωρίς σωστή ��ιάγνωση του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, και σε ποια στιγμή ακριβώς βρισκόμαστε, προφανώς τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι σωστά. Άρα χρειάζεται και η ανασκόπηση του παρελθόντος και κριτική και αυτοκριτική και βεβαίως, κυρίως όμως, το βλέμμα στραμμένο μπροστά».

Στην ερώτηση, αν είναι κρίσιμο το συνέδριο ή ο ανασχηματισμός που ακολουθεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι η διαμόρφωση της καθημερινότητας, του καθενός προσωπικά, αλλά και συλλογικά, και η λύση των προβλημ��των που αναμένει από μία κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι ευθεία συνεπαγωγή ο ανασχηματισμός ή το συνέδριο. Νομίζω ότι το συνέδριο έχει τον δικό του ρόλο και ο ανασχηματισμός φυσικά έχει τον επίσης σημαντικό δικό τ��υ ρόλο, αλλά και τα δύο κρίνονται απαραίτητα».
Ερωτηθείσα για το τι ανασχηματισμός πρόκειται να γίνει, αν θα είναι διορθωτικός, δομικός, αν θα είναι ένας ανασχηματισμός με σοβαρές και μεγάλες αλλαγές ή θα είναι ένας ανασχηματισμός κατά τον οποίο θα αλλάξουν ένα – δύο πρόσωπα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε:

«Καταρχήν δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή ανοιχτό για το πώς και τι θα γίνει, και πότε, ο ανασχηματισμός. Ότι κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός είναι βέβαιο, έχει αναγγελθεί και από τον Πρωθυπουργό και παλαιότερα ότι θα γίνει κάποια στιγμή και ότι όλοι είμαστε εδώ για να κριθούμε… Και βεβαίως κάποια στιγμή θα γίνει. Αυτό το οποίο λέω εγώ, είναι ότι δεν ξέρω πότε θ�� γίνει. Και επίσης κανένας ανασχηματισμός, για να μην μιλάμε με κοινοτοπίες, δεν έχει ανακοινωθεί από πριν όταν συμβαίνει. Εκτιμώ, ότι η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι σύντομα θα έχει νομοθετηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σημειώνοντας:

«Το τέλος της χρονιάς θα μας βρει με λυμένα όλα αυτά τα ζητήματα, σε σχέση και με την προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν -δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές- και βεβαίως το μεγάλο θέμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που οφείλαμε και το είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πράξη, να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία».

Στο ερώτημα αν ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος, η ίδια απάντησε: «Έχω και εγώ και την πληροφορία ότι μάλλον θα είναι έτσι, αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιη, πιθανότατα».

Ακόμη, κάλεσε τη ΝΔ και την αντιπολίτευση να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί η Νέα Δημοκρατία με την πραγματικότητα» είπε για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Τέλος, σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για "παρεμβάσεις" στη Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εξετάζει τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ νομίζω ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εκεί οφείλεται και όλη η διάθεση της καταστροφολογίας, των παρεκτροπών της δημοκρατίας και του Συντάγματος εξαιτίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά είναι παραμύθια με δράκους. Ολοι ξέρουν πολύ καλά πότε συνέβαιναν αυτά και ποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη».