​Στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας απηύθυνε ερώτηση, η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνθήκη της Λωζάνης.

«Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν, με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάνης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;», ρώτησε η κ. Μπακογιάννη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τετάρτη.

Στην απάντησή του ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. ��υτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από άλλες χώρες στο προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ξοδέψει 12 δις δολάρια από τον δικό της προϋπολογισμό, τη στιγμή που έχει λάβει μόλις 535 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί ήδη τρία εκατ. πρόσφυγες και επιθυμεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.