Σε κορίτσι-θαύμα της κυβέρνησης αναδεικνύεται η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, η πρώην σύντροφος του Διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Τζανακόπουλου, η οποία αν και 32 ετών διορίστηκε σε 3 «χρυσοφόρες» θέσεις!

Ειδικότερα, η (κάτοχος μεταπτυχιακού) κα Γεωργακάκου-Κουτσονίκου κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για τις εξής θέσεις: εκπρόσωπος του δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή!

Όλα αυτά, με εμπειρία στη μουσική –παίζει φλάουτο– και στη διδασκαλία σε Αλληλέγγυο Φροντιστήριο στο Αιγάλεω. Η κα Γεωργακάκου-Κουτσονίκου δίδαξε για έναν χρόνο και στο Λονδίνο, όπου μελετούσε για το διδα��τορικό που δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

Άνθρωπος της «απολύτου εμπιστοσύνης» του πρωθυπουργού

Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την Attica Bank, κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιαν ακριβώς δουλειά κάνει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας, και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν άσκησε αποτελεσματικότερο έλεγχο. Το ίδιο ερώτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα, επί άλλων κυβερνήσεων, και είχε διαπιστωθεί ότι ο ρόλος των εκπροσώπων είναι διακοσμητικός, αφού δεν κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει, αλλά δημόσιες σχέσεις. Παρόλα αυτά, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών εισπράττουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Η κυρία Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου 2015, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

stefania.png
Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η επιλογή έγινε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητούσε για τη θέση αυτή πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης. Και το βρήκε στην κυρία Γεωργακάκου, που ήταν τότε σύντροφος του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Μέχρι να διοριστεί στην Τράπεζα Αττικής, η κυρία Γεωργακάκου ήταν γνωστή στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμμετοχής της στη νεολαία του Συνασπισμού και ως συντονίστρια του τομέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του κόμματος. Έχει μάλιστα διδάξει αφιλοκερδώς Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο Αλληλέγγυο Φροντιστήριο του Δήμου Αιγάλεω.

Και δεύτερη θέση ευθύνης

Για την κα Γεωργακάκου ακολούθησε ο διορισμός της στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας «Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ», με διακριτικό τίτλο.

Πρόκειται για ένα περιζήτητο πόστο, που έχει και καλό μισθό αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ο ΟΚΑΑ εκμεταλλεύεται τις κεντρικές αγορές στον Ρέντη και την Αγορά του Καταναλωτή. Πρόκειται για την παλιά κρεαταγορά των Αθηνών, που είχε εγκαινιάσει ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Η κυρία Γεωργακάκου διορίστηκε στον ΟΚΑΑ στο τέλος Αυγούστου 2016, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Αγροτικής Οικονομίας Βαγγέλη Αποστόλου.

Η ίδια, ερωτηθείσα σχετικά, είχε τονίσει πως ότι η παράλληλη απασχόληση στον ΟΚΑΑ δεν συνιστά νομικό κώλυμα, αλλά είχε προσθέσει ότι έχει ζητήσει την αντικατάστασή της από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 αυτό δεν είχε συμβεί).

Σιωπή γύρω από τα γεγονότα στην Τράπεζα Αττικής

Από τον Απρίλιο που διορίστηκε στην Τράπεζα Αττικής μέχρι σήμερα, η εκπρόσωπος του δημοσίου έγινε δέκτης όλης της ταραχώδους πορείας της τράπεζας, από τα πρωτοφανή αποτελέσματα της άσκησης Π��οσοµοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος (Οκτώβριος 2015 ), μέχρι την αμφιλεγόμενη αύξηση κεφαλαίου (Δεκέμβριος 2015) και τα ευρήματα του SSM που βρίσκονται καθ' οδόν για τον εισαγγελέα (Σεπτέμβριος 2016).

Ερωτηθείσα για τα γεγονότα γύρω από την Attica Bank που προκάλεσαν πολιτικό και οικονομικό θόρυβο, η κα Γεωργακάκου απάντησε ότι έχει υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα!

Untitled.png
Ο έλεγχος που έγινε από μεικτό κλιμάκιο της Τράπεζας Ελλάδος και του SSM διαπίστωσε σειρά δυσλειτουργιών στην τράπεζα και φαινόμενα που τυγχάνουν περαιτέρω ελέγχου από τις δικαστικές αρχές, αφού το πόρισμα θα παραδοθεί και στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Πάσχα, τον δρόμο προς τον εισαγγελέα ακολουθούν μόνο τα πορίσματα στα οποία υπάρχουν –αποχρώσες– ενδείξεις δόλου. Το αν θα διαπιστωθούν βέβαια ποινικές ευθύνες ή όχι, είναι κάτι που θα το κρίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Καμία τραπεζική εμπειρία

Η ίδια, απαντώντας στο αν εάν έχει κάποια τραπεζική εμπειρία, μας απάντησε ότι έχει σπουδές σχετικές με τα χρηματοοικονομικά, ενώ όσον αφορά γενικά την επαγγελματική της εμπειρία, απάντησε ότι αυτή αναφέρεται στο βιογραφικό της και ότι έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτης στη Βουλή.

Σ��γκεκριμένα, στο βιογραφικό της αναγράφεται ότι δίδαξε μαθηματικά και Στατιστική για Οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η κυρία Γεωργακάκου είχε σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο για έναν περίπου χρόνο, όταν έκανε το διδακτορικό της, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε, καθώς όταν το 2012 ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στην Αθήνα για να αναλάβει το γραφείο του, εγκατέλειψε κι εκείνη το Λονδίνο για να τοποθετηθεί ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή.

Και διευθύντρια στο γραφείο του γεν. γραμματέα Καταναλωτή

Στο υπουργείο Οικονομίας και στη γενική γραμματεία Καταναλωτή η κυρία Γεωργακάκου προσελήφθη τον Μάιο του 2015, λίγες μέρες μετά τον διορισμό της στην Attica Bank, ενώ η σχετική εντολή που δόθηκε ήταν για αναδρομική ισχύ των αποδοχών από την 1η Μαρτίου 2015.

Η πρόσληψή της στο υπουργείο Οικονομίας ανανεώθηκε στις 16 Μαρτίου 2016 και για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν και διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στον ΟΚΑΑ.

Όποιος αναρωτιέται πώς ένα στέλεχος χωρίς επαγγελματική εμπειρία αντίστοιχη των θέσεων που αναλαμβάνει έχει τόσο μεγάλη «ζήτηση» στον σημερινό κρατικό μηχανισμό, όταν άλλοι με τα ίδια και περισσότερα προσόντα μένουν άνεργοι, τότε τα παράπονά του... στην εξουσία.

* Το βίντεο είναι από την ομιλία της κας Γεωργακάκου-Κουτσονίκου το 2013 σε εκδήλωση του Δικτύου Επισφαλώς εργαζομένων και με θέμα την αυτοδιαχείριση σ��α εργοστάσια της Zanon στην Αργεντινή και της ΒΙΟΜΕ στην Ελλάδα