​«Σε μία περιοχή η οποία είναι πολύ ασταθής, με τον πόλεμο στη Συρία, τις εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό, η Ελλάδα χτίζει “τρίγωνα σταθερότητας”» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο Κόκκινο τόσο όσον αφορά την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου όσο και τις αντίστοιχες με Ισραήλ και Ιορδανία.

«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διπλωματική, εμπορική και οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή, αυτό είναι το κύριο σημείο γα την εξωτερική μας πολιτική» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. ��ίτσας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας πως επιδιώκεται μέσω τριμερών να διαμορφωθούν οι καλύτερες και ισχυρότερες συμμαχίες.

Σχολιάζοντας την κλιμάκωση της ρητορικής της Αγκυρας, με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο κ.Βίτσας επεσήμανε ότι η συνθήκη αυτή διαμόρφωσε την σταθερότητα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στα νότια σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να κρατηθεί σε ισχύ και εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς αυτή είναι που έχει μειώσει τις ροές προς την Ελλάδα. Σημείωσε ότι πολλά σημεία της, όπως η ενίσχυση της Ελλάδας με προσωπικό για τις διαδικασίες ασύλου, δεν έχουν υλοποιηθεί, για να υπάρξει ένας νόμιμος τρόπος εισόδου στην ΕΕ ή απόρριψης τ��ν αιτημάτων, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης.