Σκληρό «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας στους δικαστές.
Η ΝΔ τονίζει πως είναι αδιανόητο να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στα όρια ηλικίας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για σαφή συνταγματικά όρια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν τα όρια ηλικίας ��α αλλάξουν με νόμο.
Το Ποτάμι, εξάλλου, κάνει λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα».
Αναλυτικά:
ΝΔ
«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή» τονίζει -μεταξύ άλλων- ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανάρτηση στο facebook.
Ποτάμι (δύο ανακοινώσεις)
«Είναι τυχαία η συζήτηση, όταν η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει σε κάποιους μήνες; Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική διάταξη, θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Κι ��σο αδίστακτοι και αν είναι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσει».
«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι "η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια παραμονής στην υπηρεσία δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας", αποτελεί κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή. "Τρόμο προκαλεί οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης. Ελπίζουμε μετά από αυτό η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για παράταση της θητείας αρεστών στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαστών –γιατί περί αυτού πρόκειται».
Δημήτρης Σταμάτης (ΝΔ) σε Real FM
«Άνοιξε χτες μια ιστορία με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών. Είναι τρομερό, πιθανόν ο Τσίπρας δεν ήξερε το άρθρο 88 του Συντάγματος βάσει του οποίου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησηe είναι τα 67 έτη. Αν αυτή την ερμηνεία (πο�� έδωσε η κα Θάνου), την έδινε φοιτητής της Νομικής, δεν θα έπαιρνε ποτέ πτυχίο. Το Σύνταγμα δεν επιδέχεται τέτοιου είδους ερμηνείες και αυτό αποδεικνύει τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας. Είναι ακόμη ένας κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων που προκαλούν τεράστιους προβληματισμούς».