Νέες βολές εξαπέλυσε στην μαραθώνια κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κατά των χειρισμών που έγιναν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που όπως ανέφερε νωρίτερα, οδήγησαν στα capital controls και στο κλείσιμο των τραπεζών.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει τότε στη συνεδρίαση της ��ΚΤ ότι είναι «υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας» ενώ αναφέρθηκε και στις θέσεις που είχε αναπτύξει για το παράλληλο νόμισμα.

Συγκεκριμένα, έγινε ο παρακάτω διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα:

Χριστόφορος Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Είχατε εργαλεία για να αποτραπεί η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό ( κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ);

Στουρνάρας: Δεν νομίζω ότι έφυγαν στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε στα στρώματα.

Παπαδόπουλος: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε το είχαν καταγγείλει και οι εφημερίδες. Είχε γραφεί. Είχαμε τα πολιτικά και τραπεζικά εργαλεία και δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο για να ανακόψουμε την εκροή.

Στουρνάρας: Όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα για ποια εργαλεία μου μιλάτε;

Παπαδόπουλος: Αν είναι δυνατόν να μου μιλάτε για αυτά τα θέματα. Είστε υποχρεωμένος να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας.

Στουρνάρας: Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελ��α; Μην μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών.

Παπαδόπουλος: Δεν αναιρείται η ευθύνη σας για την αποτροπή.

Στουρνάρας: Ξέρετε τι τους είπε ο Βαρουφάκης; Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτό.

Παπαδόπουλος: Την θεωρείτε νόμιμη με το waiver την κίνηση της ΕΚΤ; Η τραπεζική ασφυξία είναι νομιμο ηθικό θεμιτό επειδή ο υπουργός είχε μια Α επιχειρηματολογία; Συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες;

Στουρνάρας: Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν έκτακτη ρευστότητα όταν υπάρχει επαρκής εξασφάλιση. Με αυτά που έγιναν είχε φθάσει στο μηδέν. Όταν εσύ ο ίδιος δεν προσέχεις γιατί να σε προσέξουν οι άλλοι;

Παπαδόπουλος: Υπάρχουν θεσμοί και θέμα νομισματικής ένωσης και λαϊκής κυριαχίας και όλα.

Στουρνάρας: Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!