Μυστική συνάντηση είχαν το Σάββατο το πρωί στην Ουάσιγκτον, χωρίς να τους αντιληφθούν οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν) και Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) με αντικείμενο συζήτησης τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, την δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ δήλωσαν στο Euro2day.gr και στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι όσον αφορά το χρέος και την διαχείρισή του, η οποία συνδέεται και άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ, «είχαμε πολιτικό αδιέξοδο». Για τον ίδιο λόγο εκτιμάται ότι η συνάντηση έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η πολιτική συζήτηση, η οποία έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής λόγω της διαφωνίας της Γερμανίας με το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι καινούριες οι πληροφορίες για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και παραμονή του ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά ότι συζητούνται εδώ και καιρό, ως σενάρια που εξετάζονται χω��ίς να υπάρχει απόφαση.

Ο λόγος της μη επίτευξης ομοφωνίας για τον ρόλο του ΔΝΤ αποδίδεται κυρίως στο ότι ο Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018, όπως υποστηρίζουν η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, ενώ ζητά να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα και γιατί διαβλέπει πολιτική κούραση σε Ελλάδα και ΕΕ.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν» δήλωσε η ίδια πηγή. Άλλη πηγή πάντως υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ότι το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται στα κοινοβούλια της Ολλαν��ίας και της Φινλανδίας, παρά της Γερμανίας.

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ αφορά και το γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις του δεν έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί από την Ελλάδα (όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι περαιτέρω μειώσεις δαπανών στο δημόσιο) ενώ σε ερώτηση του Τόμσεν για εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει αυτά τα μέτρα σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΔΝΤ, δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση πάντως, η συνάντηση στην Ουάσινγκτον φέρεται να κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία. Συγκεκριμένα, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής, με προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις αρχές του νέου χρόνου, παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, ��αθώς δεν επιθυμεί να μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση για το χρέος.