Χείμαρρος ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής στην κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε πως η Attica Bank είχε πάρει «έναν πολύ κακό δρόμο» και πως αυτό «έπρεπε να διορθωθεί», εξηγώντας πως «χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη δανειοδότηση της Τράπεζας Αττικής και ειδικά στα δάνεια του κ. Καλογρίτσα, είπε πως «εμείς δεν βλέπουμε τον κ. Καλογρίτσα αλλά τους ομίλους, πχ.τον “Τοξότη”».

«Από εκεί και πέρα, το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από την υποτιμολόγηση δανείου» είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδινε επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες, σαν να ήταν η Microsoft…».

Χαμός για τις «διαρροές» για Αττικής – Στουρνάρας: Οι φορείς του Δημοσίου απέσυραν τα χρήματα

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αντέδρασε έντονα όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε σε διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.

«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Έφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας, προσθέτοντας: «Διορθώστε το αλλά μην το ανακοινώνετε».

«Ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς; Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος στην παρατήρηση του Σωκράτη Φάμελλου πως ο επιθεωρητής της ΤτΕ κ. Πάσχας είπε πως «αν ήξερα ποιος έκανε τη διαρροή, θα πήγαινε στον εισαγγελέα», απάντησε: «Επικροτώ και επαυξάνω».

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε στην επίθεση του κ. Λάππα πως οι ενέργειες της ΤτΕ οδήγησε σε εκροή καταθέσεων 70 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, λέγοντας ότι αυτοί που απέσυραν τα χρήματά τους ήταν δημόσιοι φορείς και όχι ιδιώτες!

«Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα ο Προβόπουλος, στη θέση του θα πρόσεχα»

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε και επίθεση κατά του προκατόχου του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου.

Ο κ. Στουρνάρας έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Προβόπουλος για τις κινήσεις της ΤτΕ και του νυν διοικητή της για το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιούσε ένα πόρισμα αλλά θα το πήγαινε αθόρυβα στον εισαγγελέα.

Αφού διέψευσε πως του είχε στείλει επιστολή ο κ. Προβόπουλος αναφορικά με το ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο, ο κ. Στουρνάρας είπε ενοχλημένος: «Και επειδή το λέει ο Προβόπουλος; Ο κ. Προβόπουλος δεν έστειλε την Proton στον εισαγγελέα; Δεν δόθηκε δημοσιόττηα τότε; Για να καταλάβω! Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα! Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ».