Σοβαρές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει - εφόσον επιβεβαιωθεί- η πληροφορία σύμφωνα με την οποία στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πέραν των μισθολογικών, τέθηκε και θέμα παράτασης του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς, παρά τη ρητή ��υνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67 έτη.

Η πληροφορία προέρχεται από την ενημέρωση που παρείχε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με αυτή το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και -όπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου- «η θέση του ήταν πολύ θετική».

Η πληροφορία, εφόσον επιβεβαιωθεί βέβαια, θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις διότι θα θεωρηθεί -όπως λένε δικαστικές πηγές- ως φωτογραφική για να μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει την υπάρχουσα ηγεσία της Δικαιοσύνης και άλλα χρόνια καθώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν πράγματι, καταστεί εφικτό, να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση, με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΣτΕ

Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ��γεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα και ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργώ��.

Η κυρία Θάνου, φέρεται να είπε, πως ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε στους εφέτες και στους προέδρους εφετών η κυρία Θάνου, επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στα καθ΄ ημάς, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους. Βέβαια εφόσον αφορά συνταγματική πρόβλεψη, νομοθετικά είναι δύσκολο να γίνει αυτό, καθώς όπως επισημαίνεται θα πρέπει να τεθεί στην αναθεώρηση του συντάγματος και μόνον.