​Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον αντιπρόεδρου του Ταμείου, Ν. Λίπτον να δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κ. Λίπτον διέψευσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του.

«Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», είπε ο Ν. Λίπτον επισημαίνοντας όμως ότι το ταμείο εργάζεται «μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα».

Επανέλαβε ακόμα ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν μιλά για κούρεμα, αλλά για μια φόρμουλα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, διέψευσε τον ισχυρισμό του Β. Σόιμπλε ότι το Ταμείο έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.

«Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», είπε.

Η στάση του ΔΝΤ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον Β. Σόιμπλε εν όψει της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του 2017, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα παρατράγουδα, με αρκετούς Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να ζητούν νέα ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, καθώς όπως λένε όταν υπερψήφισαν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, προβλεπόταν και η συμμετοχή ��ου Ταμείου.