Νέα αναφορά στη Δικαιοσύνη που θα συζητηθεί έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, την οποία διάνθισε με πλήθος ειρωνικών αναφορών προς την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνοντας λόγο για «γενναιότητα» από την πλευρά του, επειδή το Σύνταγμα στο άρθρο 1 λέει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και προέρχονται από τον λαό!

Σχετικά με τη συνάντηση με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι την ζήτησαν οι ίδιοι και συμπλήρωσε: «Τι να τους απαντήσουμε; Ότι δεν δεχόμαστε να τους συναντήσουμε;».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τον κ. Μητσοτάκη, στην έναρξη της δευτερολογίας, να ξεκαθαρίσει αν υπήρξε σκάνδαλο Siemens. «Με τα κόκκινα δάνεια του κόμματός σας τι θα γίνει, όταν α��ειλούνται με πλειστηριασμούς όσοι δεν κατάφεραν να προστατευθούν από το νόμο Κατσέλη και τα όσα ψηφίσαμε ;» έθεσε το ερώτημα στη ΝΔ.

«Το μόνο που θέλετε να πείτε στον ελληνικό λαό είναι ότι όλοι ίδιοι είναι» ανέφερε ακόμα, ενώ έκανε λόγο για… «Καλογριτσιάδα» (όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Καλογρίτσα), επισημαίνοντας ειρωνικά «δεν το ήξερα ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα 40 χρόνια είναι ο Καλογρίτσας» και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στελέχη της ΝΔ έχουν καλύτερες σχέσεις μαζί του απ΄ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφού δεν είχατε να πείτε κουβέντα για τη λίστα των ληστών της διαπλοκής φέρατε τη λίστα Τσίπρα με τα αναμασήματα από δημοσιεύματα κίτρινων εφημερίδων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Για το πόθεν έσχες των υπουργών Φλαμπουράρη και Σταθάκη τόνισε: «Δεν το ξέρετε ότι έχει έρθει στην επιτροπή του πόθεν έσχες στη Βουλή, με συμμετοχή της ΝΔ και δικαστικών όπου αθωώθηκαν;».

«Φοβερή αποκάλυψη» χαρακτήρισε ειρωνικά και την καταγγελία ότι offshore κατέχει το 2,9% της Αυγής, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για offshore αλλά για εταιρεία από την Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι ακριβώς επειδή ήταν μόνο 4 οι τηλεοπτικές άδειες ανέβηκε το τίμημα στην δημοπρασία. «Κι άλλες κυβερνήσεις προσπαθήσανε αλλά κάνανε πίσω. Και ξέρετε γιατί; Δεν είναι εύκολο» ανέφερε ακόμα ο κ. Τσίπρας ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα πάμε μέχρι το τέλος». Τα έβαλε μάλιστα και με τους παρουσιαστές της… πρωινής ζώνης, καθώς αναρωτήθηκε αν θυμήθηκαν « οι κύριοι αυτοί» ότι υπήρξε μνημόνιο 5 χρόνια πριν.

Για τους πλειστηριασμούς υποστήριξε ότι το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες, το 2009 52.000 πλειστηριασμοί, το 2012 26.000 και το 2015… κανένας, γιατί «έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» και ισχυρίσθηκε ότι φέτος έχουν γίνει 500 μόνο. «Σας έπιασε ο πόνος τώρα!» συμπλήρωσε, ειρωνικά και πάλι, ενώ υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία από πλειστηριασμούς.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το κύμα πλειστηριασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη προέρχεται από τους ΟΤΑ και το Δημόσιο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι για τους συγκεκριμένους «πρέπει να δούμε τι θα γίνει». Για τις κατηγορίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου» ανέφερε: «Οφείλετε να μιλήσετε με συναντήσεις και ονόματα, αλλιώς είστε κοινοί συκοφάντες».

Aνέφερε ακόμα ότι δεν μιλάει «για σκελετούς στις ντουλάπες», απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, αλλά στα σκάνδαλα της εποχής Σημίτη. Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε και πάλι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε για την Siemens ούτε για τον Κήρυκα Χανίων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Siemens για εσάς; Και δεν είχατε πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο;» διερωτήθηκε.

«Δεν θα κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα»

Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπ��οκή στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα. Θα τελειώσουμε με την υπόθεση της διαπλοκής και επιτέλους η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της».

Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως «εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο. Γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρά μόνο αν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Αλλά εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε αρραγείς και ενωμένοι στα δύσκολα».

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη δευτερολογία του είπε ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί εργατικών κατοικιών στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο δήμαρχος Ευόσμου τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει καν εργατική κατοικία στον δήμο, ενώ και η πρόεδρος των συμ��ολαιογράφων Θεσσαλονίκης «μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός».

Τέλος, για τα δάνεια των κομμάτων υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνειο γύρω στα 8 εκατ. που εξυπηρετείται», ενώ για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «ακόμα και αν εκχωρηθούν το 100% της κρατικής χρηματοδότησης, τα δάνεια της Ν.Δ. δεν αποπληρώνονται ούτε σε 122 χρόνια, ενώ του ΠΑΣΟΚ ούτε σε 443 χρόνια».