Δακρυσμένοι ζήτησαν οι παραοολυμπιονίκες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, να μην περιοριστεί η κυβέρνηση στις τιμές, αλλά να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.

«Θέλω να σας επισημάνω σημεία που μας ισοπεδώνουν. Τα άτομα με αναπηρία είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Σε εμάς έγιναν αδικίες»: Ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης παίρνει τον λόγο και ξεσπά. Λυγιζει, δακρύζει, αλλά συνεχίζει:

«Δεν είναι δυνατόν κύριε πρωθυπουργέ να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ. Κάποτε πληρώναμε ένα ευρώ το τετραγωνικό. Προχθές πλήρωσα 340 ευρω ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της εργασίας. Εσείς κύριοι βουλευτές δεν έχετε πρόβλημα. Καλές οι τιμές και οι βραβεύσεις, αλλά για τους παραολυμπιονίκες μεγαλύτερη σημασία έχουν οι λύσεις σε σοβαρότερα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, που έχουν να κάνουν με την απασχόληση και κατ' επέκταση τη διαβίωσή τους».

«Όλοι οι αθλητές αυτής της αίθουσας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να τιμήσουμε τη χώρα μας. Οι μετακινήσεις κάνουν το έργο μας πιο δύσκολο. Χωρίς τις οικογένειές μας δεν θα κάναμε τίποτα. Οι αθλητές μας είναι αδιόριστοι» τόνισε επίσης ο παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονιδης.

Αυτό άλλωστε ήταν και το αίτημα που μετέφεραν εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένοι, αλλά πάντα με αξιοπρέπεια, οι παραολυμπιονίκες κατά την τελετή βράβευσή τους στη Βουλή για τα σπουδαία επιτεύγματά τους στο Ρίο.

«Είναι μεγάλη μας τιμή. Εμείς δώσαμε την ψυχή μας και την καρδιά μας. Όλα τα παιδιά λέγονται Ολυμπιονίκες. Είναι μεγάλη τιμή που δώσανε αίμα και ψυχή. Κάποια παιδιά είναι αδιόριστοι στο δημόσιο. Είμαι αδιόριστος από το 2009. Δεν είναι αδικία να έχω φέρει μετάλλια και να μην έχω διοριστεί; Εύχομαι όλα τα παιδιά να προχωρήσουν και να τα καταφέρουν» τόνισε ο Παύλος Μαμαλος.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, στο οποίο θα ορίζεται ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με ειδικες αναγκες. «Είναι μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά, αλλά και ως μια διαρκής υπόμνηση προς την κοινωνία, πως δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πως η ποιότητα και το ήθος μιας χώρας αποτυπώνεται πρωτίστως στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, για να τους κάνει κι αυτούς πιο δυνατούς» ανέφερε.

Με θερμά λόγια μίλησαν επίσης για τους παραολυμπιονίκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ παρόντες ήσαν επίσης υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές.