"Δόθηκε η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά όπου έμπαιναν οι πράκτορες (όπλων) και έδιναν μίζε�� δεξιά και αριστερά. Απίθανα πράγματα έχουν ειπωθεί από εισαγγελείς μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά": Με αυτά τα λόγια, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στις κατηγορίες σε βάρος του απολογούμενος σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του "μαύρου πολιτικού χρήματος".

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υποστήριξε ότι είναι αθώος, καθώς όπως υποστήριξε όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα και ψεύτικα. "Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα. Τίποτα δεν υπήρχε τίποτα εις βάρος μου. Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου" ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για κατευθυνόμενους δικαστές και υποστήριξε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κατά των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου και άλλων πρώην συντρόφων του καταφέρθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την απολογία του

"Ήμασταν στόχος του ίδιου του Παπανδρέου ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κ. Σημίτη, αν και ο τελευταίος τον θεωρούσε μικρό και λίγο. Αλλά τον αξιοποίησε για να δικαιολογήσει την ήττα του στις επόμενε�� εκλογές, όταν έχασε από τον Καραμανλή" ανέφερε μεταξύ άλλων σε μία απολογία - χείμαρο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.

Όπως ανέφερε, "υπέστη έφοδο ειδικών ομάδων της ΕΥΠ, σε συνεργασία με τον ανακριτή Μάλλη (σ.σ. χειρίστηκε στην υπόθεση στο πλαίσιο της ανάκρισης), ο οποίος έστησε ολόκληρο μηχανισμό". Στράφηκε παράλληλα, κατά του ξαδέλφου του και συγκατηγορούμενού του, Ν. Ζήγρα, αλλά και κατά του Μιχ. Καρχιμάκη, ισχυριζόμενος ότι οι δύο άνδρες τον ενοχοποίησαν."Δεν ξέρω πώς αφού χρήματα σε εμένα δεν έφτασαν. Δεν είχαν καμιά σχέση με εμένα όλα αυτά. Κατέρρευσε η κατηγορία της δωροδοκίας, τα χρήματα έμειναν στα χέρια των αντιπροσώπων των εταιριών, των πρακτόρων και άλλων".

Το σπίτι στην Αρεοπαγίτου

Τέλος, αναφέρθηκε στο περιβόητο σπίτι της Αρεοπαγίτου, που αποτέλεσε την "προσπάθεια να εμπλακώ εγώ και κυρίως η γυναίκα μου η Βασιλική". Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η αγορά του ήταν έγκυρη, νόμιμη και με διαφανέστατη διαδικασία, με στοιχεία αναμφισβήτητα. "Αυτοί όμως υποστήριξαν ότι ήταν εικονική αγορά και ότι η γυναίκα μου μαζί με εμένα έκανε ξέπλυμα. Έγινε τραπεζικός δανεισμός για την αγορά. Τους ταίριαζε στα σχέδιά τους, από καιρό το είχαν στήσει αυτό το τροπάριο. Ήταν όλα δηλωμένα" είπε και συνέχισε:

"Είναι μία σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας για να μας εκθέσουν, να μας καταγγείλουν γιατί είχαν μεγάλο πολιτικό όφελος. Κάθε προσπάθεια μετρούσε για αυτούς πολιτικά. Γιατί θέλουν να αποδείξουν ότι αν με άφηναν μετά το Σημίτη ή τον Παπανδρέου θα ήταν μία δραματική εξέλιξη".

Κατά την απολογία του, πρόσθεσε ότι "με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και καταλήξανε σε νέα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα".

Χαρακτήρισε "ανίερη συμμαχία" τη συνεργασία Ευαγγ. Βενιζέλου - Αντ. Σαμαρά, η οποία -όπως είπε- τον οδήγησε στη φυλακή, ενώ στράφηκε και κατά πρώην συντρόφων του, κυρίως κατά του Κ. Σημίτη χαρακτηρίζοντάς τον "ξεπερασμένο και συντηρητικό", και του Χ. Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία καταδικάστηκε.

Τι είπε για τη Βίκυ Σταμάτη

Ανα��ορά έκανε και στην οικογένειά του και κυρίως στη Βίκυ Σταμάτη. "Γιατί απέρριπταν συνεχώς τις αιτήσεις της γυναίκας μου για αποφυλάκιση; Και η κόρη μου έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χειρίστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Ζημιά ψυχική και σωματική για τη γυναίκα μου. Βαρύτατη ζημία για την κόρη μου που δεν της επέτρεπαν να πάει με το παιδί της στη Γαλλία για εγχείρηση εγκεφάλου. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ήταν όλα άνωθεν εντολές. Πολιτικές και δικαστικές εξουσίες αποφάσισαν και αδιαφορούσαν για την τυχη μου ή την τύχη της κόρης μου".

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα