Λάβρος κατά του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου αλλά και της κυβέρνησης ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση των δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις του τύπου “διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας" διότι δίνεται η εντύπωση μιας “συναλλαγής»: ότι “σας διασφαλίζω τις αποδοχές για να δείτε τι φιλική που είναι η κυβέρνηση” όταν εκκρεμούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Συντάγματος» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπογράμμισε ότι για τα μισθολογικά των δικαστών θα έπρεπε να είχαν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου «οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών και ο υπουργός Οικονομικών» και όχι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων.

«Έχω μείνει άναυδος από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ» είπε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για… θεσμικό τρόμο!

«Και μόνο η φράση του κ. Σακελλαρίου ότι “υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία” προκαλεί θεσμικό τρόμο. Διότι η αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία αλλά να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου και να προασπίζεται τα δικαιώματα, ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας σε έντονους τόνους κατά του κ. Σακελλαρίου, είπε πως «εδώ πρόκειται για έναν ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική, το ευρωπαϊκό δίκαιο, την ΕΣΔΑ και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ηρεμία και η ανεξαρτησία του δικαστή όταν δικάζει το ΣτΕ ως Ολομέλεια την ουσία της υπόθεσης, άρα απέχω να δικάσω γιατί υπάρχει κλίμα βαρύ, αλλά δικάζω τα ασφαλιστικά μέτρα με 5 δικαστές συνεχώς υπό πίεση».

«Αδιανόητη η απάντηση Τσίπρα για ΣτΕ στη ΔΕΘ»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απάντηση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφορικά με το ΣτΕ.

Παράλληλα, είπε πως είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να καλεί τους ανώατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

«Δεν είναι προστάτης των δικαστών ο Πρόεδρος του ΣτΕ, δεν έχουν ανάγκη για κηδεμόνα��

«Ο πρόεδρος του ΣτΕ, ο πρόεδρος κάθε ανωτάτου δικαστηρίου, δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μια ψήφο όλοι, δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Ο πρόεδρος συντονίζει» πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και πρόβλημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Τελικά εκβιάζεται η δικανική συνείδηση των δικαστών» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια και λειτουργεί ως επιχείρημα σε αυτούς».

Δείτε ακόμη:

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ μια μέρα μετά την πρωτοφανή παραίτηση των δυο δικαστών-VIDEO