Για «προσπάθεια καταλαγής ανάμεσα στις σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία» έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης στη Βουλή, δείχνοντας ότι… «μαλάκωσε» μετά τον ιερό πόλεμο που άνοιξε με την Εκκλησία. Τόσο που από την προγραμματική εξαγγελία (όπως έλεγε) περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, πέρασε… στο «θέλουμε τις σχέσεις που προβλέπει το Σύνταγμα».

«Έγινε μια προσπάθεια καταλαγής ανάμεσα στις σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία. Η χθεσινή συνάντηση βοήθησε την κατεύθυνση να αρθούν παρεξηγήσεις. Την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας την έχει το κράτος. Βεβαίως, η εκκλησία μπορεί να εκφράζει την άποψή της», είπε ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού και συνέχισε: «Ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει. Θα εφαρμοστούν τα προγράμματα τα οποία αποφασίσαμε. Με υλικό το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί στα σχολεία. Θα γραφτούν του χρόνου καινούρια βιβλία».

«Η εκπαίδευση είναι θέμα του κράτους με σεβασμό στην άποψη της Εκκλησίας. ��αι με τα θρησκευτικά, θα γίνει αξιολόγηση φέτος, θα υπάρχει ένας διάλογος με εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς γύρω από τα ζητήματα εφαρμογής των νέων προγραμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Φίλης, ο οποίος «θυμήθηκε» τώρα να αναφερθεί και στο θρησκευτικό συναίσθημα των (σε συντριπτική πλειοψηφία Χριστιανών Ορθόδοξων) Ελλήνων: «Πρέπει να σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα, να αναγνωρίζουμε τον σύνθετο ρόλο της θρησκείας. Κάθε μέρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της αποδεικνύει ότι τα σέβεται. Το θέμα φορά την θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των νέων. Και το άρθρο του Συντάγματος, μιλά γενικά για την Εθνική και Θρησκευτική αγωγή των παιδιών. Όχι ειδικά για χριστιανική εκπαίδευση ή ορθόδοξη».

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Παιδείας θέλει να αναμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών, υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί, να το αναμορφώσει προκειμένου να είναι ένα μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό που αποτελεί ένα στοιχείο καθοριστικό για τη διαμόρφωση για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης.

«Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες, δεν είναι να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους των διαφόρων θεσμών, ιδιαίτερα των κορυφαίων θεσμών όπως είναι η Εκκλησία και η Πολιτεία», είπε και πρόσθεσε ότι το μείζον είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν μειονότητες, «των οποίων την άποψη για τη διδασκαλία τ��υ μαθήματος των Θρησκευτικών είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε».

Κλείνοντας την αναφορά του, ο υπουργός Παιδείας (αν και κάποτε έλεγε για προγραμματική εξαγγελία περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας) είπε πως η κυβέρνηση θέλει να έχει με την Εκκλησία «τις σχέσεις που προσδιορίζοντας από το Σύνταγμα και τους νόμους», ενώ επαίνεσε την Εκκλησία για «το αναπτυγμένο φιλανθρωπικό της έργο στην περίοδο της κρίσης».

Δείτε ακόμη:

Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: «Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν»