Την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων (Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ξένη Δημητρίου, εισαγγελ��ας του Αρείου Πάγου, και Ευτυχία Φουντουλάκη,γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

«Χωρίς μείωση τα μισθολόγια των δικαστικών»

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται θα κριθεί από τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς -όπως επισήμανε- τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

Θάνου: Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, θα υπάρξει και δεύτερη

«Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα» είπε μετά τη συνάντηση η Βασιλική Θάνου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, θεωρούμενοι ότι μπήκαν οι βάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών και πως θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες» πρόσθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μειώσεων στο μισθολόγιο των δικαστών αλλά ούτε και αυξήσεων.

Όσον αφορά το θέμα του ΣτΕ και τ��ς τηλεοπτικές άδειες, η κα Θάνου ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά για το θέμα από τον πρωθυπουργό.

Δείτε ακόμη:

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ μια μέρα μετά την πρωτοφανή παραίτηση των δυο δικαστών-VIDEO