«Η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη, όπως φάνηκε από την εκδήλωση του πραξικοπήματος» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον Alpha 9,89.

O υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί «όταν οι Δυτικοί δεν ξέρουν ποιον να υποστηρίξουν, υπάρχει η ανησυχία να έχουμε πιέσεις επί ελληνικών δικαίων και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ο ίδιος, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα οδηγήσει πουθενά την Τουρκία αυτή η νευρικότητα και οι ελίτ» καθώς «είναι σχετικά απομονωμένη και έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία».

«Έχει τα γνωστά ιστορικά προβλήματα και έχει να αντιμετωπίσει στη Συρία έναν πόλεμο και έτσι ο καλύτερος γείτονας που έχει είνα�� η Ελλάδα. Μερίδες τουρκικών ελίτ πιστεύουν ακράδαντα ότι το πραξικόπημα των τελευταίων εβδομάδων που εκδηλώθηκε, δεν είναι απλώς ένα πραξικόπημα υπό τον Γκιουλέν αλλά ότι συμμετείχαν και τμήματα μυστικών υπηρεσιών. Με βάση αυτό θέλουν να δημιουργήσουν τύψεις σε χώρες που κατηγορούν ότι εμπλέκονται με μυστικές υπηρεσίες στο πραξικόπημα και να απαιτήσουν κέρδη στο συριακό» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς στήριξε τον Νίκο Τόσκα χαρακτηρίζοντας «βαθιά άδικες» τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει με αφορμή τη χρήση χημικών στους συνταξιούχους που διαδήλωναν.

«Κάποιοι επιτίθενται στον Τόσκα, που κάνει καλά το έργο του. Ο υπουργός έλυσε το ζήτημα των κατασκηνώσεων στα σύνορά μας, στην Ειδομένη μετέφερε 17 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και ακόμα ξήλωσε την αλβανική μαφία στο κέντρο της Αθήνας και το πέρασαν "στα ψιλά"» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.