Σεισμό αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών για το Τσάμικο, η οποία –αν επιβεβαιωθεί- εκθέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, ο Ντιμίτρι Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, είπε ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα για να υποβάλλουν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα non paper θα υποβάλλονταν βάσει της συμφωνίας τόσο στον Επίτροπο Χαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να έχουμε τελικά «ευρωπαϊκοποίηση» του ζητήματος των Τσαμηδων.

Ο Μπουσάτι είπε ότι και στα δύο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χαν (θαλάσσιες ζώνες, μειονότητα και Τσάμικο), ενώ άσκησε κρητική στη χώρα μας κάνοντας λόγο για «συναισθηματικές αντιδράσεις» και τονίζοντας πως «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».

Συνεχίζοντας, ο Αλβανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Ράμα έχει συμπεριλάβει επίσημα στο πρόγραμμά της την επίλυση του Τσάμικου και πως είναι επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής του Τσάμικου και να το βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Το Τσάμικο ζήτημα

Η Τσαμουριά είναι ονομασία η οποία σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από τους Αλβανούς για να περιγράψει παράλια τμήματα της Ηπείρου στη νότια Αλβανία και στη βορειοδυτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρεβέζης.

Όταν η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της Ελλάδας το 1913, στον πληθυσμό της συμπεριλαμβάνονταν ομιλητές της ελληνικής, της αλβανικής, βλαχικής και Ρομά. Σύμφωνα με την απογραφή του 1928, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες ήταν λιγότεροι από 20.000.

Τα Τίρανα χρησιμοποιούσαν το τσάμικο στοιχείο που είχε αλβανική συνείδηση ως αντίβαρο της ελληνική μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο στα διεθνή φόρα και ως εργαλείο στην εξωτερική πολιτική τους απέναντι στην Ελλάδα.

Στην Κατοχή, ανταποκρινόμενοι στις υποσχέσεις των Ιταλών και των Γερμανών, ότι σε περίπτωση επικράτησής τους θα προσαρτηθεί η αποκαλούμενη «Τσαμουριά» στην Αλβανία, οι Τσάμηδες με αλβανική συνείδηση συγκρότησαν ένοπλες ομάδες που στράφηκαν εναντίον των χριστιανών, προκαλώντας ωμότητες εις βάρος των ντόπιων μη μουσουλμάνων. Σε μία μόνο περίπτωση, στην Παραμυθιά, κατέσφαξαν σαράντα εννέα προκρίτους.

Με τη φυγή Ιταλών και Γερμανών, όμως, δυνάμεις του ΕΔΕΣ διέλυσαν βίαια τους παραστρατιωτικούς, εξαναγκάζοντας σε φυγή στην Αλβανία του συνόλου των Τσάμηδων. Μάλιστα για χίλιους εννιακόσιους εξ αυτών, που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου, έγιναν δίκες στα Ιωάννινα, καταδικάστηκαν και δημεύτηκαν οι περιουσίες τους.

Οι Τσάμηδες της Αλβανίας μιλούν για γενοκτονία και διεκδικούν την αναγνώρισή της διεθνώς, ενώ το σκηνικό με τους περίπου 500 Τσάμηδες που φώναζαν ανθελληνικά συνθήματα έξω από υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας τον Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα, επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα σε επισκέψεις κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση Ράμα συμμετέχει και το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα».

Δείτε ακόμη:

Να ανασκευάσει επιχειρεί η Κομισιόν μετά την πρόκληση Χαν για την "Τσαμουριά"

Απίστευτη πρόκληση από τον Επίτροπο Χαν ο οποίος θέτει θέμα… Τσαμουριάς !