Την πληροφορία πως η 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η εκτέλεση των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα έρθει πριν από το τέλος του έτους, μετέφερε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και σε ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος όμως άφησε και σοβαρές αιχμές για τη λειτουργία ορισμένων υπουργείων πρώτης γραμμής, τα οποία "τείνουν να καθυστερούν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης".

Ο επίτροπος ζή��ησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, εξήρε τη σημασία της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της Δευτέρας και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτός θα είναι και ο ρόλος της δεύτερης αξιολόγησης. Να κρίνει δηλαδή τι από όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί στα χαρτιά έχει εφαρμοστεί και στην πράξη.

Ο Μοσκοβισί προσδιόρισε το Νοέμβριο ως τον μήνα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με βάση τα όσα έχει ο ίδιος συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και στον προϋπολογισμό του 2017, ως σημεία που θα πρέπει να καλύψει η αξιολόγηση. Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εμφανίστηκε αισιόδοξος και παρέπ��μψε στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου, που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον. Κατέληξε λέγοντας πως εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε και οι ευρωπαίοι, τα κράτη – μέλη, θα πρέπει να ανταποκριθούν στη δική τους υποχρέωση και να προσδιορίσουν και να εκτελέσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

"Ήρθε η ώρα για success story"

Ο ίδιος δήλωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική προοπτική, ως Κο��ισιόν πάντα θα ψάχνει να βρει λύσεις, πως συνεχίζει να είναι απολύτως κατά του Grexit και πως τώρα ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του προγράμματος να δημιουργηθεί ένα success story με επιστροφή στην κανονικότητα, ανάπτυξη και απασχόληση, κάτι που ιδίως περιμένουν οι νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος προέβλεψε 0,2% ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο και πως η τάση θα συνεχιστεί: νώ το 2016 κατέγραψε μια ελαφρά αρνητική τάση, το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη με ανοδική τάση που θα ενισχυθεί του χρόνου, αν και είναι νωρίς για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις".

Συμπλήρωσε δε ότι "οι εκταμιεύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στην ρευστότητα για οικονομική ανάκαμψη, οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές βάσει των δεδομένων, και το να έχουμε 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό για Ελλάδα".

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εξήγησε ότι η πρώτη αξιολόγηση εν μέρει ολοκληρώθηκε και επέτρεψε στις 25 Μαϊου να γίνει εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον η απόδοση 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης εξαρτάται από προαπαιτούμενα που θα εκτελεστούν αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλα 1,7 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην Ελλάδα για να χρησιμοποιηθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου.

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναληφθεί σημαντικές νομικές πρωτοβουλίες, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο. Η Ελλάδα έλαβε μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ για τα έτη 2016-18 , 1% του ΑΕΠ από τον φόρο εισοδήματος και 1% από το σύστημα συνταξιοδότησης, ολοκληρώθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια, για σταθερότητα τραπεζικού ζητήματος και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων (εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ).

Θετικές αναφορές αλλά και αιχμές για περιορισμένη υλοποίηση των μέτρων

Αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη δημιουργία του νέου ταμείου ιδιωτιοποίηση την καταπολέμηση διαφθοράς και την αποπολιτικοποίηση δημόσιας διοίκησης. "Κανένα κράτος μέλος δεν έχει κάνει ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις και το eurogroup είναι ευχαριστημένο και εγώ εκ μέρους Κομισιόν". Είπε μάλιστα ότι ανάμεσα στα τελευταία προαπαιτούμενα υπάρχουν μέτρα για την τραπεζική διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεξάρτητη υπηρεσία δημοσίων εσόδων. "Ορισμένα καταρχήν έχουν ήδη υιοθετηθεί, υπήρξε καθυστέρηση λόγω θερινών διακοπών και επιτάχυνση από Σεπτέμβριο. Ελπίζω στις 10 Οκτωβρίου να κλείσει το θέμα. Λίγες μέρες απομένουν. Είμαστε στις 5 Οκτωβρίου και από αύριο το ΔΝΤ και θα υπενθυμίσει τα θέματα αυτά στην Ελλάδα", σημείωσε ο Επίτροπος.

"Το διακύβευμα τώρα ειναι να έχουμε την δεύτερη αξιολόγηση προγράμματος σε εύλογο χρόνο. Το λέω στον Τσίπρα, στον Τσακαλώτο πως πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση τον Νοέμβριο", σημείωσε και συμπλήρωσε ότι "δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις μόνο για να είναι σωστή τροχιά η Ελλάδα, αλλά για να υπάρξει ανάκτηση της εμπιστοσύνης και για την προσέλκυση επενδυτών".

Δεν παρέλειψε όμως να διευκρινίσει ότι "η υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων ήταν περιορισμένη τις προηγούμενες περιόδους. Θα πρέπει να υπάρξει θετική υλοποίηση και επαναλαμβάνω ότι η Κομισιόν είναι υπέρ Ελλάδας, ήταν πάντα κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Δεν θα είμαστε όμως επιεικείς, αλ��ά απαιτητικοί από τις ελληνικές Αρχές. Όλα τα υπουργεία πρέπει να δεσμευτούν πλήρως για να υλοποιήσουν τα μέτρα για να έχει επιτυχία το πρόγραμμα. Υπάρχουν μερικά υπουργεία γρήγορα, και ορισμένα όχι αρκετά γρήγορα".

Στη συνέχεια ζήτησε και από τα κράτη μέλη "να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν υλοποιηθεί" και πρόσθεσε: "Έχουμε υπερνικήσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες και πρέπει να προχωρήσουμε. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες όχι μόνο για Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη, έτσι ώστε η υπόθεση να γίνει success story. Eγώ αφιερώνω μεγάλο μέρος του πολιτικού μου κεφαλαίου και της ενέργειάς μου προς αυτό. Έχουμε όλοι συμφέρον η Ελλάδα να βγει ισχυρότερη από την κρίση και να βρει θέση στην ευρωζώνη ως κανονική οικονομία".