Αίσθηση προκάλεσε μία αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους, με την οποία άνοιξε εμμέσως ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κατά μία ερμηνεία τουλάχιστον, καθώς η συγκεκριμένη δήλωση είναι αμφίσημη.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να γίνει διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» και απευθυνόμενος σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε:

«Οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση». . Όσον αφορά το χρέος, μίλησε για «βάσιμες ελπίδες» να λυθεί το ζήτημα έως τέλος του έτους:

«Έχουμε βάσιμες ελπίδες ώστε τέλος του έτους να έχουμε λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο. Θα γίνει δηλαδή αυτός ο συμβιβασμός» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε όμως ότι αν οι δανειστές αποφασίσουν να παραπέμψουν το θέμα για μετά από 2 χρόνια τότε «δεν θα έχει πρόβλημα μόνο η κυβέρνηση αλλά η χώρα».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ο συμβιβασμός

Για το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε: «Δεν δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δεν μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και για τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τις εσωτερικές αντιφάσεις τους:

«Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούν οι χώρες ανάμεσά τους. Διαφωνούν και τα κόμματα εντός των ίδιων χωρών. Έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις εντός χωρών, εντός κομμάτων χωρών, ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, άρα την τελική έκβαση δεν μπορούμε να την προβλέψουμε». Όπως συμπλήρωσε, «πρώτη προτίμησή μας είναι να είναι το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος».

Ο κ. Τσακαλώτος συνδύασε το ζήτημα και με τις επενδύσεις, καθώς ανέφερε: «Στην πρώτη αξιολόγηση δεν το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ο καθαρός διάδρομος. Αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια, τότε οι επενδυτές δεν θα πειστούν».

«Θα συμφωνήσω με το ΔΝΤ, αν συμφωνήσει για τον… ΠΑΟΚ»

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε πάντως να κάνει χιούμορ σχετικά με το ΔΝΤ και το αν συμφωνεί μαζί του, υπενθυμίζοντας τις «ασπρόμαυρες» προτιμήσεις του στον αθλητισμό : «Άμα το Δ��Τ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του πάντως υποστηρίζει ότι ο κ. Τσακαλώτος ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση:

"Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, υπεννόησε ότι τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνονται τα εξής:

Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του".