​Η αντίστροφη μέτρηση για να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, έχει ήδη ξεκινήσει. Αναμένονται στις 17 Οκτωβρίου και στο τραπέζι θα πέσει το «καυτό» θέμα των ανατροπών στα εργασιακά του ιδιωτ��κού τομέα με:

-νέο συνδικαλιστικό νόμο για δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και λιγότερα δικαιώματα για τους συνδικαλιστές
-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και
-επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και
-παρεμβάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού στις προβληματικές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση θέλει να αποκρούσει τις πιέσεις, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας .

«Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα», είπε στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ίδια ώρα, ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο έστειλε, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, ξεκά��αρο μήνυμα σε Βερολίνο και Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις σε κανέναν από τους κανόνες του.

Το Ταμείο θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα τη γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αντίθετα η Γερμανία μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνει σταδιακά, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαϊου, με τα μέτρα μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης να λαμβάνονται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά το 2018.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να εκπληρώσει έως την Παρασκευή τα προαπαιτούμενα και να αποδεσμευτεί από τους δανειστές η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύντομα έρχεται και ειδική ρύθμιση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που με εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες, θα επιτρέπεται ακόμη και κούρεμα δανείων.