Λάβρος ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα των αδειών μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων που πραγματοποιήθηκe στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

O πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν έγινε νωρίτερα μια προσπάθεια πλήρους αποσαφήνισης του τηλεοπτικού τοπίου», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα 30 χρόνια λειτουργίας των καναλιών έχουν αποφέρει σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει έναν διαγωνισμό με κριτήρια διαφανή και πλήρη, υποδεικνύοντας ότι έλειπαν αυτά τα δύο στοιχεία από τον διαγωνισμό της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αποκλειστικές αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών ανήκουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή.

Όπως είπε, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, είναι απολύτως το ίδιο με το να καταργηθεί το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις στο Δημόσιο να είναι αρμοδιότητα υπουργού.

Παράλληλα, τόνισε πω�� το ΕΣΡ είναι ένα άμεσο και διαρκές όργανο, δηλαδή «δεν μπορεί ο νομοθέτης να προβλέψει λήξη της θητείας των μελών του, χωρίς ταυτόχρονη και παράλληλη πρόβλεψη για την επιλογή και την εγκατάσταση των νέων μελών».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην προειδοποιητική επιστολή του Επιτρόπου Έτινγκερ σημειώνοντας πως η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα επί της διαδικασίας, ωστόσο έχει για το εύρος των ραδιοσυχνοτήτων και πως αν μένει αδιάθετο φάσμα, προσβάλλεται το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο.

Συνεχίζοντας, επικαλέστηκε τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ και τις δηλώσεις του ότι το φάσμα μπορεί να υποστηρίξει έως και δέκα κανάλια, για να εξηγήσει πως η τεχνητή στένωση των διαθέσιμων αδειών αποτελεί προσβολή του κοινοτικού δικαίου.

Ο κ. Βενιζέλος, σχολίασε και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «αντοχής» της αγοράς μόλις 4 αδειών, λέγοντας όπως αυτό θα πρέπει να καθιστά παράνομη οποιαδήποτε προσφορά είναι οικονομικά ασύμφορη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην εκτίμηση της μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας η οποία τοποθετούσε την τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια στα 2 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε έναν διαγωνισμό που έχει στοιχεία τυχαιότητας, τα οποία είναι μη ορθολογικά. Διότι είναι μη ορθολογικό ένας να παίρνει άδεια με 40 εκατομμύρια και ο άλλος με σχεδόν 80 και να υπάρχει τέτοιο εύρος τιμής. Και να επηρεάζεται ο διαγωνισμός από τη συμμετοχή διεκδικητών, οι οποίοι στη συνέχεια αποδε��κνύεται ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να κατέχουν άδεια» είπε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.