Σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ινστιτούτο “Βridge Forum”, με θέμα την αποθεραπεία της κρίσης, την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις, μίλησε ο υπουργός Oικονομικών Ε.Τσακαλώτος.


Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα από την ΕΕ μια απόφαση - λύση για το χρέος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις”, ήταν το κεντρικό μήνυμα του Υπουργού,ο οποίος όμως υιοθέτησε δημόσια την υπόδειξη Σόιμπλε και παραδέχθηκε πως “ακόμα και όλο το χρέος να διαγραφόταν, η Ελλάδα θα συνέχιζε να έχει πρόβλημα”, όπως μεταδίδει από το Λουξεμβούργο ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.


Με αυτή τη διαπίστωση ο Υπουργός ανέλυσε την στρατηγική της κυβέρνησης για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, που όπως είπε “σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα επιστρέψουμε στο στρεβλό προηγούμενο καθεστώς μη βιώσιμης ανάπτυξης”.


Ο Υπουργός Oικονομικών δήλωσε δε πως θα πρέπει να επιτευχθεί ένας τίμιος συμβιβασμός, μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά.


Τον υπουργό προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο δίλημμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ισόρροπης κοινωνικής ανάπτυξης. “Κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, της επενδυτικής τράπεζας που δεν σταμάτησε ποτέ τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, ακόμα και στις χειρότερες μέρες κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.


“Ο καθηγητής Τσακαλώτος ανέλαβε σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ελληνικής κρισης”, σημείωσε ο Βέρνερ Χόγιερ και α��αρίθμησε τους τέσσερις στόχους του προγράμματος διάσωσης που υπέγραψε η Ελλάδα: 1.Δημοσιονομική σταθερότητα, 2. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα, 3. Προώθηση επενδύσεων, 4. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.


Υπενθύμισε δε ότι η ΕΤΕπ, κατά παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική της, άνοιξε στην Αθήνα γραφείο προώθησης επενδύσεων και ελπίζει “να κάνει τη διαφορά”.
“Είναι σημαντικό που είμαστε εδώ γιατί η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι”, σημείωσε ο Ε.Τσακαλώτος. “Οι επενδυτικές τράπεζες δανείζουν προκυκλικά - δανείζουν στους καλούς καιρούς και όχι στους κακούς , όπου κλείνουν την κάνουλα, αλλά η ΕΤΕπ είναι μαζί μας σε καλούς και κακούς καιρούς”, είπε ο Υπουργός.


Ο Υπουργός Οικονομικών εντόπισε το πρόβλημα της Ελλάδας στο γεγονός ότι οι χώρες της περιφέρειες δεν έχουν επωφεληθεί από την χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Η κοινή νομισματική πολιτική δεν έχει μεταδοθεί στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τόνισε ο Ε.Τσακαλώτος. Απαρίθμησε μάλιστα μια σειρά από συγκεκριμένα προβλήματα:


1. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτική χαλάρωσης δεν γίνονται σωστά, αντί για εκεί που χρειάζεται, αλλά εκεί που δεν το χρειάζονται,
2. Οι τράπεζες στο Νότο έχουν μεγάλο πρόβλημα στην κεφαλαιοποίηση καλυμμένων ομολόγων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από την αγορά κεφαλαίων,
3. Η ΕΚΤ έχει δανείσει με πολύ χαμηλό ρίσκο, έχει υιοθετήσει την τακτική εμπορικών τραπεζών έχει υιοθετήσει στην αποτίμηση και τιμολόγηση κινδύνων.

Το συμπέρασμα του Υπουργού ήταν πως “η ποσοτική χαλάρωση γίνεται με ένα τρόπο που δημιουργεί αναδιανομή μόνο στα πλουσιότερα τμήματα της κοινωνίας”.

Επεσήμανε δε ότι, “αν το ερ��τημα είναι ποσοτική χαλάρωση ναι ή όχι, τότε η απάντηση είναι ναι να έχουμε”. Εξήγησε όμως ότι “οι επενδύσεις είναι καλύτερη απάντηση στην μετάδοση νομισματικής πολιτικής και αυτή είναι οι επενδύσεις”. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μη γίνεται τώρα που τα επιτόκια είναι χαμηλά να μη γίνονται επενδύσεις σε υποδομές, σε βορρά και νότο: “δεν θα μπορέσω να το εξηγήσω στους φοιτητές μου όταν γυρίσω στο πανεπιστήμιο”.

O Υπουργός ανέλυσε την κατάσταση και κατέληξε πως το βασικότερο πρόβλημα είναι το επίπεδο των μισθών: “Το επίπεδο των μισθών δείχνει ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν το μήνυμα πως αυτοί είναι το αμορτισέρ της προσαρμογής, αυτοί απορροφούν όλα το κόστος”. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός ήταν ο λόγος που σε συνδυασμό με τον φόβο της παγκοσμιοποίησης οδήγησαν στο Brexit.


Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου ταμείου, όπως τα ολυμπιακά ακίνητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά αυξήθηκε η είσπραξη του ΦΠΑ από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, τα τρία ακριβότερα εκ των ελληνικών νησιών σε τιμές υπηρεσιών και ποιότητα τουρισ��ών.


Τέλος, αναφερόμενος στο γενικό πρόβλημα της Ευρώπης, πρότεινε πως η λύση είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης που να περικλείει τους πολίτες, το να δρέψουν και οι εργαζόμενοι τους καρπούς της επιστροφής στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και να βελτιωθεί η δημοκρατική συμμετοχή και ο καταλογισμός.


Συμπερασματικά επεσήμανε ότι η ευρωζώνη είναι ένας ασθενής που έπαθε ένα ελαφρύ καρδιακό, έχει όμως ταυτόχρονα υψηλή πίεση, ζάχαρο και νεφρική ανεπάρκεια. “Το πρώτο καρδιακό ήταν επικίνδυνο, το δεύτερο θα είναι θανάσιμο”, κατέληξε ο Υπουργός.

Εκπρόσωπος ESM: Μόνο εάν εκπληρωθούν όλα τα ορόσημα, εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ


Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM που μίλησε στο star.gr, o Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Klaus Regling εξήγησε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος τις συνεχιζόμενες εργασίες του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup το Μάιο.


Ο Klaus Regling τόνισε επίσης ότι τώρα εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλα τα ορόσημα. «Μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί όλα, η εκταμίευση των 2,8 δις € της δεύτερης δόσης από τον ESM προς την Ελλάδα μπορεί να αποφασίσθεί» τόνισε.