Κριτική εφ΄όλης της ύλης άσκησαν και στις δευτερολογίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση στήνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

«Η κυβέρνηση στήνει νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανιστόρητες προσεγγίσεις, αναφορικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην διάρκεια της κατοχής, προσεγγίσεις που ρόλο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

«Η αναγκαιότητα και η ωριμότητα να καταργηθούν οι αναχρονισμοί -όσοι υπάρχουν για διάφορα θέματα- και στο μάθημα των Θρησκευτικών, είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι πάγια θέση του ΚΚΕ. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει προσεγγίσεις και απλουστεύσεις τύπου Φίλη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ ξεκάθαρα θεωρεί πχ ότι είναι ανάγκη και επίκαιρο ζήτημα, ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος». «Όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγεί τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μιλά και ανιστόρητα, και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας στο σύνολο του κλήρου», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Φ. Γεννηματά: Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής.

Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθεστώς που επιδιώκει να φιμώσει τα ΜΜΕ και το ίδιο κάνει και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς, απηύθυνε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή.

Σχετικά με τη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής. Θα είστε κατηγορούμενος κι όχι κατήγορος». Απέδωσε, δε, την πρόταση στο γεγονός ότι ο λαός γ��ρίζει την πλάτη στη κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: Η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην Παιδεία όχι

Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανατροπή, όπως είπε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Θεοδωράκης Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας:

«Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφ��σεις».

Την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο, Β. Λεβέντης

«Το μεγάλο πρόβλημα για την παιδεία είναι ότι όλοι γκρεμίζουν αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι», επισήμανε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόταση του να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής νόμου για την παιδεία, εφόσον το στηρίζουν τα 4/5 της Βουλής.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, υποστήριξε ότι δεν προχωρά, γιατί δεν θέλουν οι συνδικαλιστές, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση Διεπιστημονικής Επιτροπής με άτομα κύρους. Ακόμα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «νοσούμε τις μεταπανεπιστημιακές ανταλλαγές, την στιγμή που έπρεπε να δίνουμε μάχη για τα πανεπιστήμια μας».