«Δεν πήρα πτυχίο, δεν με μειώνει αυτό» απάντησε στην κριτική που δέχεται για το γεγονός ότι δεν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής λίγο πριν ολοκληρωθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία.

«Είναι δική μου η επιλογή, δεν χρειάζεται να αναφερθώ στους λόγους…. Έχω μια δική μου πορεία και επαγγελματική στη δημοσιογραφία και λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι είναι ο υποκινητής μιας λάσπης παραενημέρωσης και νόμιζε ότι μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου» τόνισε, στη συνέχεια, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, επειδή αναφέρθηκε στο γε��ονός ότι ο υπουργός Παιδείας δεν έχει πτυχίο, στην πρωτολογία του.


«Δεν είμαι πριγκηπόπουλο. Να με κρίνετε από αυτό που κάνω ως υπουργός Παιδείας ή ως δημόσιο πρόσωπο» πρόσθεσε.


Τα θρησκευτικά και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος


Ο κ. Φίλης έκανε εκτενή αναφορά στη συνέχεια στο θέμα που πρόεκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών. «Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε όμως ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», ανέφερε και επισήμανε ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».


Επίσης, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.


Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο για τα όσα έχει πει εναντίον του αλλά και υπέρ της Χρυσής Αυγής, ενώ επανήλθε στην κριτική του για συνεργασία της Εκκλησίας με τους κατακτητές στην κατοχή, όπως και με την δικτατορία. Έδειξε μάλιστα από το βήμα της Βουλής το φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει εναντίον του η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και όπως είπε ο υπουργός θίγει όλους τους υπέρβαρους!

fillis filladio kalavriton.jpg