Για τα προσωπικά τους βιώματα στην εκπαίδευση έγινε τελικά η πιο μεγάλη κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

«Πράγματι είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Της πορείας μας και της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Είμαι περήφανος για την προσωπική μου πορεία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας μας. Συμμετείχα στους αγώνες του 90-91 κατά του αυταρχικού νόμου της κυβέρνησης του πατέρα σας» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, στις σχετικές αιχμές του προέδρου της ΝΔ στην πρωτολογία του, για την συμμετοχή του πρωθυπουργού τα μαθητικά του χρόνια σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το άφησε να πέσει κάτω και ανταπάντησε στη δική του δευτερολογία: «Mιλήσατε για τα βιώματα. Δηλώσατε υπερήφανος για τη συμμετοχή στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, δικαίωμά σας. Οφείλω να επισημάνω ότι συχνά παρεκτράπη σε εκδηλώσεις βίας που στιγμάτισε δυστυχώς την πολιτική και κοινωνική ζωή».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι για απουσία βιωμάτων σχετικά με την δημόσια εκπαίδευση: «Το βασικό σας πρόβλημα είναι τα δικά σας βιώματα γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, με μια αιχμή ότι και ο κ. Τσίπρας προέρχεται από εύπορη οικογένεια και θα μπορούσε αν το ήθελε να σπουδάσει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού:

«Δεν είχα πρόθεση, αλλά με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Πράγματι ��ίχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο. Φαντάζομαι κι εσείς, αν θα θέλατε δεν θα είχατε τη δυσκολία να το κάνετε. Λίγη δουλειά θέλει, την οικονομική άνεση την είχατε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντέστρεψε το επιχείρημα και με μια αναφορά στα ιδιωτικά σχολεία που στέλνει ο πρωθυπουργός τα παιδιά του:
«Αλλά μην με εγκαλείτε όταν στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο, είναι η απόλυτη υποκρισία. Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε το εκπαιδευτικό σύστημα, η δικιά σας διαδρομή αναδεικνύει τον βαθμό υποκρισίας».