Αποδέχτηκε το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη διαπλοκή και την διαφθορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανακοίνωσε κατά ��ην έναρξη της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην για την Παιδεία, κατέθεσε το σχετικό αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Όσον αφορά την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας». Υποστήριξε ακόμα ότι η ατζέντα Μητσοτάκη είναι τόσο ευκρινής, που έχει ταξικό προσδιορισμό.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη δεκαετία του ‘ 80: «Δε νομίζω ότι η δεκαετία του '80 πήγε πίσω τη χώρα. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί κ. Μητσοτάκη εσείς επικαλεστήκατε το Σύνταγμα του 1864 για να υπερασπιστείτε την ιδιωτική εκπαίδευση;». «Ιστορική» αναφορά περιείχε και το απόσπασμα της ομιλίας Τσίπρα για την συναινετική στάση της ΝΔ στο παρελθόν. «Η παράταξή σας είχε μια λελογισμένη στάση, εσείς λέτε ότι όλα στραβά τα έχουμε κάνει. Αποχωρήσατε από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Ποιος δεν θέλει την συναίνεση;» διερωτήθηκε.

Ρώτησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ: «Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην Εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε το ότι τα παιδιά κάνουν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α' Δημοτικού;».

Για τα πρότυπα σχολεία τόνισε ο πρωθυπουργός: «Τα ιστορικά πρότυπα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν. Αλλά εμείς θέλουμε να δώσουμε βάρος στα πειραματικά σχολεία… Σε αυτά δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνο μαθητές του 20 αλλά απ’ όλο το φάσμα».

Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του «εξετασιοκεντρικού» σχολείου και πρόσθεσε: «Στο Λύκειο δεν σας έφταναν οι εξετάσεις, αλλά ψηφίσατε να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις από την Α Λυκείου. Εμείς αυτά τα καταργήσαμε και είμαστε περήφανοι».

Για τον περιορισμό του δικαιώματος απόλυσης ανεπαρκών εκπαιδευτικών από τους ιδιοκτήτες τους υποστήριξε: «Δεν είναι ακριβές ότι ψηφίσαμε να μην μπορεί να απολυθεί εκπαιδευτικός, σε ιδιωτικά σχολεία. Ψηφίσαμε να μην μπορεί να γίνει ατεκμηρί��τη απόλυση, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από την μεταπολίτευση επειδή συνδέονται με το εξεταστικό σύστημα. Ο κ. Ράλλης που το είχε ψηφίσει αυτό, ήταν σοβιετικός όπως κατηγορείτε εμάς τώρα;».

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Να δούμε τι εννοείτε όταν μιλάτε για αξιολόγηση, Αυτό που φέρατε εσείς ήταν για να διευκολύνετε τις απολύσεις, εσείς ορίζατε ότι μό��ο των 10% μπορεί να παίρνει άριστα και ότι υποχρεωτικά ένα 10% κατατάσσεται στη χαμηλότερη κλίμακα, προφανώς για να απολύεται… Δεν είμαστε αντίθετοι με την αξιολόγηση αλλά στην εκπαίδευση πρέπει να δούμε με ποιους όρους».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται υπερήφανος για την συμμετοχή του στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και των κινητοπιήσεων «κατά των διατάξεων του πατέρα σας κ. Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για την διένεξη σχετικά με τα Θρησκευτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «γίνεται διάλογος στο Παιδαγωγικό Ινσιτούτο και ότι το τελευταίο που θα ήθελε κανείς είναι μία σύγκρουση με την Εκκλησία. Δεν σας άκουσα όμως να μιλάτε για την ταμπακιέρα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα;…».