Μόνο μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών από την ΕΕ θα δέχεται η Ελλάδα όταν επανέλθει στη συνθήκη του Δουβλίνου, σταδιακά και πάντως πριν το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, το κολέγιο των Επιτρόπων υιοθέτησε μία νέα σύσταση προς την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία η χώρα πρέπει να λάβει ώστε να εισέλθει και πάλι στο σύστημα του Δουβλίνου για το άσυλο και να δέχεται εκ νέου επιστροφές προσφύγων, μόνο όμως σε ατομικές περιπτώσεις.

Το γεγονός ότι η χώρα θα δέχεται μόνο ατομικές και μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών αποκάλυψε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα σε σχέση με τις προηγούμενες συστάσεις που τις είχε απευθύνει η Κομισιόν. Από την εποχή των προηγούμενων συστάσεων η χώρα βελτίωσε την ικανότητα υποδοχής, την εγκατάσταση γραφείων αιτήσεων ασύλου, δημιούργησε μεγάλης κλίμακας δομές καταγραφής μεταναστών, εφετεία για τη διαχείριση των αιτήσεων, υιοθέτησε νομοθεσία για τη νομική βοήθεια και την εκπαίδευση των προσφύγων, «όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, πριν επιστρέψει στη Συνθήκη του Δουβλίνου», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προς αυτόν το σκοπό ζήτησε από τα κράτη-μέλη να στείλουν και άλλους ειδικούς για τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και από την ίδια τη χώρα να λάβει μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο επίτροπος τόνισε ότι η μετεγκαταστάσεις πρέπει να συνεχίσουν για να ελαφρύνει το βάρος που δέχεται η χώρα από το προσφυγικό, κάνοντας λόγο για βελτίωση και διακόσιες μετεγκαταστάσεις να λαμβάνουν χώρα πλέον ανά μέρα αλλά και για συμφωνία των περισσοτέρων κρατών - μελών να βοηθήσουν.

Όπως είπε, από τη δημιουργία του προγράμματος μετεγκατάστασης μέχρι σήμερα 10.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απηύθυνε όμως και ένα σκληρό μήνυμα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που έχουν αντιρρήσεις και δε συνεργάζονται, προειδοποιώντας πως η αλληλεγγύη αποτελεί ηθική υποχρέωση, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου