Ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για εθνομηδενιστική άποψη στην εκπαίδευση, ενώ άφησε αιχμές και για τον Νίκο Φίλη για τις αναφορές του στην Εκκλησία.

«Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 16 ότι η Παιδεία είναι βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων. Πως τώρα παραβιάζοντας το Σύνταγμα μας λέει ο πρωθυπουργός ότι θα μεταβληθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας;» τόνισε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

«Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει η χώρα πρέπει να αλλάξει η εκπαίδευση. Αλλά η αλλοπρόσαλλη πολιτική σας δεν έχει καμιά σχέση με τις προοδευτικές παραδόσεις της αριστερής διανόησης» είπε η Φώφη Γεννηματά, η οποία εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Απαξιώσατε την αριστεία, υπονομεύετε τα πρότυπα σχολεία, με μια αντίληψη που ταιριάζει σε άλλα καθεστώτα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία άφησε αιχμές και για τον «ιερό πόλεμο» Εκκλησίας-Φίλη: «Γνωρίζουμε κ. Τσίπρα ότι έχετε χρησιμοποιήσει τον κ. Φίλη ως επίκεντρο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για σας».

«Κύριε Τσίπρα, η Βουλή έκανε και άλλες ολομέλειες που μίλησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Εσείς λείπατε. Εδώ είπαμε για τηλεοπτικές άδειες, για τα θρησκευτικά, για το ξεπούλημα του Ελληνικού. Για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ τα είπαμε μόλις χθες. Τα άκουσε ο λαός. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρησιμοποιείτε για να ρίξετε στάχτη στα μάτια του λαού με αριστερίστικες κορώνες. Τελικά επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που είπε ότι επιλεγήκατε για να κάνετε την βρώμικη δουλειά» είπε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και ο γ.γ. του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στον Νίκο Φίλη: «Ο πρωθυπουργός χωρίς ντροπή έδωσε άριστα 20 στον υπουργό Παιδείας για την δήθεν επιτυχία ότι άνοιξαν τα σχολεία χωρίς πρ��βλήματα. Έλεος. Όλοι ζούμε σε αυτή την χώρα. Σε ποια κανονικότητα ξεκινά το σχολείο; Η λαϊκή οικογένεια ρημαγμένη από τον ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει την σχολική τσάντα».

«Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτ�� να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις» τόνισε, εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για «διακομματική ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας», ενώ για το μάθημα των Θρησκευτικών κάλεσε την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιδείξει τόλμη, επισημαίνοντας ότι το σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται περισσότερο θρησκευτικά από τη φυσική, τη βιολογία και την πληροφορική.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσουμε για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άδειασε τον υπουργό Παιδείας και έκανε λόγο για διάλογο από την αρχή με την Εκκλησία για νέα βιβλία και αλλαγές στα θρησκευτικά, ενώ τόνισε πως αν και διαφωνεί δημόσια με τον Νίκο Φίλη, οφείλει να του αναγνωρίσει ότι φέτος άνοιξαν τα σχολεία κανονικά.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, λέγοντας πως «οι κουμπάροι της κυβέρνησης δεν πήραν άδεια, ενώ οι δικοί σας κουμπάροι, ο κ. Μαρινάκης, πήρε».

«Αν είναι έξυπνος ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές. Για να δούμε αν θα καταφέρει ο Μητσοτάκης κάτι. Αν είναι βλάκας, θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα τραβήξει το δικό του Γολγοθά, διότι δεν φτάνει ένας Τσίπρας αλλά χρειάζονται εκατό» είπε, τέλος, ο Βασ��λης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον Νίκο Βούτση να αναλάβει πρωτοβουλία για να συσταθεί εκ νέου το ΕΣΡ και να δώσει νόμιμες άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ για την Παιδεία είπε πως δεν γίνεται κάθε φορά οι επόμενοι να διαλύουν ότι έκαναν οι προηγούμενοι.

Ο ίδιος συναίνεσε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά τόνισε πως «πρέπει πρώτα να εξυγιάνουμε τα κρατικά πανεπιστήμια».