Σφοδρή επίθεση εναντίον του Α. Τσίπρα και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.​

Αναφερόμενος στη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη, τόνισε ότι η Παιδεία θα πρέπει να είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης και ότι είναι απαραίτητο τα κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους για το κοινό καλό.

Επιτέθηκε μάλιστα στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι τότε, στην ηγεσία της Αριστεράς ήταν ο Φλωράκης και ο Κύρκος, ενώ σήμερα είναι ο ίδιος και ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε:

«Τότε η Αριστερά είχε αξιόπιστη ηγεσία με ειδικό βάρος. Σήμερα, εξαιρώντας το ΚΚΕ, έχει μια ηγεσία χωρίς αξίες με μόνο σκοπό τη συντήρηση στην εξουσία με κάθε κόστος. Και δυστυχώς η Παιδεία έχει μετατραπεί σε εργαλείο για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για καταστροφή στο χώρο της Παιδείας από μια ιδεοληπτική αριστερή κυβέρνηση, και τόνισε ότι σκοπός του ίδιου και του κόμματός του είναι να ενώσουν σε ένα κοινό όραμα για την Παιδεία.

«Στο χώρο της Παιδείας συντελείτα�� μια στρατηγική αποδόμησης όλων των εκπαιδευτικών πολιτικών των τελευταίων ετών, των σημαντικότερων κεκτημένων που επιτεύχθηκαν με κόπο και πόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι 2011 η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το νόμο Διαμαντοπούλου πιστεύοντας ότι η Παιδεία δεν πρέπει να είναι όργανο πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η ΝΔ έκανε τότε αυτό που ήταν χρήσιμο για τον τόπο και όχι ωφέλιμο για το κόμμα. Χρειάστηκαν όμως λίγοι μήνες για να αποδείξετε ότι είναι ευκολότερο να γκρεμίζετε παρά να χτίζετε», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι δεν ανέφερε τίποτα στην ομιλία του για τη ραγδαία επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως στο χώρο της Παιδείας με την εξέλιξη της τεχνολογίας, επιμένοντας σε πρακτικές και ρητορικές της δεκαετίας του ’80.

«Το παρελθόν σας σας καταδιώκει. Διακριθήκατε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων. Έτσι αποκτήσατε τις πρώτες πολιτικές σας περγαμηνές. Όλοι είμαστε προϊόντα των βιωμάτων μας. Δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές σας ως μαθητής και φοιτητής, αλλά βρίσκω ακατανόητο για ένα νέο άνθρωπο το γεγονός ότι δεν μάθατε τίποτα», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους, όπως επίσης η προσπάθεια και η αριστεία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιτίθεται τόσο έντονα στην αριστεία καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια ισοπεδωμένη κοινωνία που θα είναι ευκολότε��ο να χειραγωγηθεί από έναν δημαγωγό.

«Το πού θα φτάσει κάποιος εξαρτάται από τις ευκαιρίες που θα έχει, αλλά και από το ταλέντο, την σκληρή δουλειά που θα καταβάλει και την τύχη. Άριστος δεν είναι μόνο ο καλός μαθητής, αλλά ο κάθε νέος που διαρκώς προσπαθεί και μαθαίνει», είπε και πρόσθεσε:

«Μέσα από τις παρεμβάσεις σας εκδικείστε την Ελλάδα της γνώσης, υπονομεύεται τη δημόσια Παιδεία, το καταφύγιο των λιγότερο προνομιούχων».

Οι 8 «καταστροφικές» παρεμβάσεις Τσίπρα στην Παιδεία
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 8 «καταστροφικές» παρεμβάσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα στην Παιδεία:
- Καταργήσατε επί της ουσίας τα πρότυπα και πει��αματικά σχολεία αφού καταργήθηκαν οι εξετάσεις αγωγής. Γιατί το στερήσατε από τα φτωχά παιδιά; Τα διαλύσατε γιατί έχετε αλλεργία σε κάθε έννοια αξιολόγησης. Καταργήσατε το ενιαίο αναβαθμισμένο πρόγραμμα, το οποίο είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των δασκάλων.
- Υποβαθμίσατε μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Οι παρεμβάσεις του κ. Φίλη έγιναν τρεις μέρες πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Επιλέξατε 4 μαθήματα που θα εξετάζονται στο εξής οι μαθητές του Γυμνασίου. Κανείς δεν θέλει ένα σχολείο εξεταστικό αλλά είναι λάθος να στέλνουμε το μήνυμα στους μαθητές πως «όσο κακοί και να είστε θα περνάτε στην επόμενη τάξη».
- Καταργήσατε την τράπεζα θεμάτων, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθε��η για την ισότιμη βαθμολογική μεταχείριση. Παράλληλα, επαναφέρατε την βάση του 9,5 για την προαγωγή από την μια τάξη στην άλλη.
- Επαναφέρατε τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό στην επιλογή των ανώτατων στελεχών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κριτήριο για τις επιλογές διευθυντών είναι η ψηφοφορία στον σύλλογο των διδασκόντων. Επιλέγεται όχι ο καλύτερος αλλά ο αρεστός
- Ισοπεδώσατε και την ιδιωτική εκπαίδευση και αντί να αναβαθμίσετε το ιδιωτικό σχολείο, το κονταίνετε. Πολλές οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο από το υστέρημά τους. Ψαλιδίζετε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ένα ιδιωτικό σχολείο. Θεωρείτε λογικό να μην μπορεί η διεύθυνση ενός ιδιωτικού σχολείου να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό που δεν αποδίδει;
- Καταργήσατε κάθε έννοια αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλη την εκπαιδευτική δομή. Για σας η ρετσινιά της αριστείας δεν ήταν λεκτική υπερβολή, ήταν ο πυρήνας μια εδραιωμένης αντίληψης. Δεν αναφέρατε στην ομιλία σας ούτε μια φορά την λέξη αξιολόγηση.
- Eπαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Δώσατε την δυνατότητα ακόμα και σε όσους είχαν διαγραφεί να έχουν το δικαίωμα επανεγγραφής. Έχω μια εξήγηση: Ο κ. Φίλης αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του! Στέλνετε ένα μήνυμα ωχαδερφισμού στους φοιτητές. Ξέρω πολλούς φοιτητές που και εργάζονται και ολοκληρώνουν το πτυχίο τους στην ώρα τους. Οι αιώνιοι φοιτητές είναι φοιτητές που δεν ενδιαφέρονται να πάρουν το πτυχίο τους.
- Καταργήσατε τα συμβούλια ιδρύματος ενώ έκαναν την δουλειά τους ανιδιοτελώς και χωρίς να πληρώνονται. Σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές;
Για Φίλη: Στηρίζετε έναν υπουργό που προσβάλλει βάναυσα την Εκκλησία
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβέρνηση που εκτονώνει στην Παιδεία όλα της τα απωθημένα και έκανε ειδική αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών.
«Σε αυτή την πορεία σύγκρουσης προφανώς και δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω η Εκκλησία. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών, ούτε η ίδια η Εκκλησία κ. Τσίπρα. Αλλά να γίνεται κατόπιν μελέτης και ποτέ συγκρουσιακά. Δεδομένου ότι η Ορθοδοξία αποτελεί κομμάτι της συνείδησής ��ας. Αλλά το κομμάτι των Θρησκευτικών ήταν η αφορμή για να δρομολογήσετε άλλη μία τυφλή σύγκρουση που διχάζει το λαό» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος, ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο, στην οποία τόνιζε πως δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα.
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τον Νίκο Φίλη: «Εξακολουθείτε και στηρίζετε έναν υπουργό που προσβάλλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδας με την ανιστόρητη επιθετικότητά του».
«Πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη ΝΔ η μεταρρύθμιση στην Παιδεία»
«Για τη ΝΔ η μεταρρύθμιση στην Παιδεί�� αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του σχεδίου της ΝΔ για την Παιδεία.
«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη. Αυτονομία χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ένα σχολείο με αυτονομία, αξιολόγηση και αριστεία.
Απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού για την αριστεία και τον ελιτισμό, είπε πως «η αριστεία δεν αφορά τους λίγους αλλά στους πολλούς».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη αναέιξης του ρόλου του δασκάλου και τους καθηγητή αλλά και της ανάγκης επιμόρφωσης των λιγότερο καλών. Παράλληλα, μίλησε για απόλυτη αξιοκρατία στην επιλογή των περιφερειακών διευθυντών από το ΑΣΕΠ.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να απελευθερωθεί η ιδιωτική εκπαίδευση από τα δεσμά του κρατισμού, ενώ πρότεινε να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, λέγοντας πως «το έκαναν η Κύπρος και η Τουρκία και εμείς μένουμε δέσμιοι των αγκυλώσεων».
«Η ποιότητα της παιδείας στην χώρα μας οριοθετεί την ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να μένουμε ακίνητοι. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.