«Πριν αναφερθώ στην εκπαίδευση να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλαιού πολιτικού συστήματος που «απειλεί να καλύψει τα πάντα», επικαλούμενος μάλιστα και γνωστή φράση του Χέγκελ πως «στο σκοτάδι φαίνονται όλες οι αγελάδες μαύρες».

«Υ��άρχουν για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση»

«Δεν είμαστε ίδιοι, ήρθαμε για βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε πως υπάρχουν για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τόνισε πως αναμένεται ανάπτυξη 3% για το 2017, ενώ είπε πως κλείνει τις επόμενες μέρες ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης και θα δοθεί η δόση, «το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία».

Όσον αφορά το χρέος, επικαλέστηκε τις προβλέψεις του Μοσκοβισί και τόνισε χαρακτηριστικά πως «περιμένουμε ειδήσει�� μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Η ΝΔ πρεσβεύει απολύσεις και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε πως ενστερνίζεται τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και πως θέλει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

«Η ΝΔ πρεσβεύει απολύσεις, ξεπούλημα του κράτους και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και εκεί είναι η διαφορά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μάχη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για να «αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλο αγώνα για να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για το «ηθικό πλεονέκτημα» που κατέρρευσε, είπε: «Μιλάνε τα κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους. Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας, αυτό που οικοδόμησαν οι καναλάρχες με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα. Και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά».

«Κομβικός ο ρόλος της Παιδείας»

«Είναι κομβικός ο ρόλος που έχει η αναβάθμιση της παιδείας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, περνώντας στα θέματα της Παιδείας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκπροσωπεί συμφέροντα και στο χώρο τ��ς εκπαίδευσης, ενώ είπε πως «οι μεταρρυθμίσεις σας χαρακτηρίζονταν από συμπλεγματισμό προς το δημόσιο πανεπιστήμιο». Έκανε, μάλιστα, ειδικά αναφορά στα συμβούλια των πανεπιστημίων.

«Δεν είστε με το καλό δημόσιο σχολείο αλλά υπέρ μιας λογικής ιδιωτικοποίησης της Παιδείας» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Δεν είστε με την αριστεία που τόσο πολύ προβάλλετε. Είστε με τον ελιτισμό. Άλλο η αριστεία, άλλο ο ελιτισμός. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων. Εμείς είμαστε με την ποιοτική εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών».

«Για πρώτη φορά ξεκίνησαν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις – Μοιράσαμε βιβλία, όχι φωτοτυπίες»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά άνοιξαν τα σχολεία χωρίς ��λλείψεις σε καθηγητές ή βιβλία, σημειώνοντας με αιχμές: «Δόθηκαν 24 εκατ. βιβλία, δεν μοιράσαμε εμείς φωτοτυπίες».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για δημιουργία ενός σχολείου για όλους «που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών». Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ θα φέρουν νέες περικοπές στην Παιδεία: «Εσείς που περιφέρετε το κοστούμι του Ευρωπαίου και αφήνετε στην άκρη τον Διαφωτισμό, θέλω να μας πείτε ποιά ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε το 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία;».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προσλήψεις ειδικής αγωγής, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα φτιάξει και ειδικό Λύκειο για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε και στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, λέγοντας ότι σύντομα και στο δημοτικό θα μπορούν να είναι ολοήμερα όλα τα σχολεία.

Τι είπε για Θρησκευτικά – Στήριξη σε Φίλη στην κόντρα με Εκκλησία

Όσον αφορά τα θρησκευτικά, ο κ. Τσίπραςπαρείχε στήριξη στον υπουργό Παιδείας και υπερασπίστηκε τις αλλαγές που –όπως είπε- «βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν την πραγματικότητα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την αρμοδιότητα για τη διδακτική ύλη την έχει Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έκανε λόγο για διάλογο στον οποίο είναι ευπρόσδεκτη η θέση της Εκκλησίας αλλά «η τελική κρίση ανήκει στο Ινστιτούτο».

«Σεβόμαστε την εκκλησία, συζητούμε μαζί της σε πνεύμα σεβασμού αλλά και διακριτού ρόλου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η πλειονότητα (τόνισε μάλιστα τη λέξη) των ιεραρχών επέδειξε σημαντικό έργο στο θέμα του προσφυγικού.

«Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό ρόλο του σχολείου – Εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις»

«Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό ρόλο του σχολείου. Το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικό κάτεργο. Όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν, θα τους παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για διάλογο με στόχο «να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές στο πανεπιστήμιο χωρίς τις εξετάσεις».

Συνεχίζοντας, ο πρωθ��πουργός έκανε λόγο για πρόγραμμα στέγασης των αδύναμων οικονομικά φοιτητών σε ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών. «Όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει, θα έχει και τη δυνατότητα να σπουδάσει», είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τα κορυφαία πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα είναι δημόσια, ενώ προανήγγειλε νόμο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που «θα θέτει τέλος στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας».

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του ενός τρίτου, των ελίτ και των πληβείων» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δασκάλους, τους καθηγητές και τους ερευνητές για «όλα όσα κάνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες με χαμηλούς ��ισθούς για να στηρίξουν την εκπαίδευσή μας».