Η μεταφορά εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ιδιωτικοποίηση ενώ στο υπερταμείο σημαίνει αξιοποίηση σε βάθος 30ετίας» είπε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου ξεκαθάρισε πως «δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία».
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως η δημιουργία του υπερταμείου ήταν επιδίωξη της κυβέρνησης, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σταθάκης είπε πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα πώλησης.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει δικλείδες ασφαλείας στους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τον δανειολήπτη 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα δάνεια στους δανειολήπτες σε χαμηλότερη τιμή από το σύνολο των οφειλών τους.
«Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια. Για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο, οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα» είπε ο κ. Σταθάκης
Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.
«Όλη η νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.