Το αλαλούμ γύρω από θέμα των αποδείξεων καλά κρατεί καθώς τώρα το ΥΠΟΙΚ αποφασίζει ότι θέλει και να χρησιμοποιούμε κάρτα αλλά και να κρατάμε τις χάρτινες αποδείξεις!
Στο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων σε φυσική μορφή.
Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά, θα υπάρχει -σύμφωνα με πληροφορίες- και πρόβλεψη ότι οι χάρτινες αποδείξεις θα μετρούν ως λαχνοί σε κληρώσεις επάθλων που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να δώσει κίνητρο σε μισθωτούς και συνταξιούχους για το υπερβάλλον της ελάχιστης δαπάνης με κάρτα αλλά και στις κατηγορίες των φορολογούμενων που δεν έχουν έκπτωση φόρου (πχ. ελεύθεροι επαγγελματίες).
Για κάθε απόδειξη που θα παίρνουν, θα καλούνται να δηλώνουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα, τέσσερα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο χαρτί της απόδειξης: τον ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκαν, την ημερομηνία, την ώρα και το ποσό της συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι πρώτη φορά εμφανίστηκε ως κυβερνητική πρόθεση η θέσπιση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων το 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρ��υφάκη.
Το μέτρο είχε περιληφθεί στις προτάσεις του τότε υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων της τελευταίας αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος.
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για το πλαστικό χρήμα
- Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο ποσοστό του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να καρπωθούν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο. Το ποσοστό αυτό είναι 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ και 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω. Εφόσον ο μισθωτός ή συνταξιούχος δαπανά λιγότερα θα του χρεώνεται πρόσθετος φόρος 22% επί της δαπάνης με πλαστικό χρήμα που του λείπει. Θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών και οι κάτοικοι οικισμών με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων
- Θα υπάρχει κίνητρο συλλογής αποδείξεων σε χάρτινη μορφή τόσο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους για το υπερβάλλον της ελάχιστης δαπάνης με κάρτα καθώς και για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν έκπτωση φόρου και αφορολόγητο όριο (ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων). Το κίνητρο θα είναι με τη μορφή συμμετοχής των χάρτινων αποδείξεων σε κληρώσεις που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, μια φορά την εβδομάδα θα κληρώνονται αγορές σε καταστήματα, μια φορά το μήνα θα κληρώνεται ένα ΙΧ από το στόλο των κατασχεμένων ΙΧ του δημοσίου και μια φορά το χρόνο θα κληρώνεται ένα ακίνητο στο οποίο θα υπάρχει και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για μερικά χρόνια.
- Θα είναι υποχρεωτική η σταδιακή εγκατάσταση συσκευών πληρωμής με πλαστικό χρήμα (POS) σε όλη τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες λιανικής παροχής υπηρεσιών.
Δείτε ακόμη: