Στο τελευταίο στάδιο υιοθέτησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εισέρχεται η Βουλή με την ψήφιση σήμερα, από την Ολομέλεια, του επίμαχου νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει πα��άταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης.

Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της δόσης, το μεγαλύτερο μέρος της (1,7 δισ. ευρώ) θα πέσει στην αγορά αφού θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες μια δεύτερη ομάδα δημοσίων επιχειρήσεων θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ.

«Η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης», δήλωσε χθες ο ��πουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».