Στη «λαϊκιστική στάση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 απέδωσε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το γεγονός ότι η Ελλάδα υφίσταται σκληρότερη οικονομική προσαρμογή, σε σχέση με αυτήν που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση!.
Σε ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα της Λετονίας, με θέμα τον λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «αυτό μπορούμε να το δούμε στην κλασική περίπτωση της Ελλάδας»!
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε: «Μία νέα κυβέρνηση ήρθε με μία λαϊκιστική στάση, πως δεν χρειαζόμαστε πλέον λιτότητα, πως θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε, και ουσιαστικά η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι (μεταρρυθμίσεις) της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί».
dobrovskis reuters text  .jpg

Ο επίτροπος απέδωσε επίσης ευθύνη στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2015 αντί της ανάπτυξης που προβλεπόταν, επειδή δεν συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις.
Το δημοσίευμα του Reuters υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2015 η ευρωζώνη και η Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο περιελάμβανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα των νέων δανείων και ότι η πρώτη αξιολόγηση αν και καθυστέρησε έξι μήνες ολοκληρώθηκε τον Ιού��ιο.