«Η Ελληνική νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ελληνικών αρχών και της τρόικας, έχει δε την έγκριση των θεσμών ως προς την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για μείωση των η εξυπηρετούμενων δανείων».
Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν σχολιάζοντας ελληνικά δημοσιεύματα πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει εσχάτως αποκαλύψει ότι η πώληση κόκκινων δανείων σε επενδυτικά funds δεν ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας, αλλά ελληνική πρωτοβουλία.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πήρε αποστάσεις από τις ερμηνείες που έγιναν στον Τύπο και έφεραν τον Πρόεδρο Γιούνκερ να αποστασιοποιείται από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η Κομισιόν απέστειλε γραπτή απάντηση σε Έλληνα πολίτη, ο οποίος είχε γράψει μια επιστολή προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Η απαντητική επιστολή της Κομισιόν εξηγεί ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα ήταν το αποτέλεσμα των πολύπλοκων λεπτομερών συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές. Η νομοθεσία που οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν μετά από διαβουλεύσεις με τα όργανα επιτυγχάνει μια σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θέσπιση ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας».
«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», κατέληξε ο επικεφαλής εκπρόσωπος.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Δείτε ακόμη: