Πακτωλό χρημάτων για «ημέτερες» ΜΚΟ, δαπανά το υπουργείο Υγείας, εν μέσω βαθειάς κρίσης και με τα νοσοκομεία γεμάτα ελλείψεις ακόμη και σε γάζες ή χαρτιά τουαλέτας. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, στο πάρτι με τις ΜΚΟ συμμετέχουν συνεργάτες του υπουργού, συγγενείς και φίλοι.
Μία εξ αυτών είναι η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, ιδρυτικό μέλος της οποίας εμφανίζεται ο ψυχίατρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της ΚΟ, Χρήστος Μαντάς.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε 1.059.956,43 ευρώ -από κοινοτικά κι εθνικά κονδύλια- περισσότερα από ό,τι αρχικά είχε προϋπολογιστεί.
Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή τον περασμένο Ιού��ιο ο Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η αύξηση κατά 1 (και πλέον) εκατομμύριο ευρώ της επιχορήγησης στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, δόθηκε χωρίς να υπάρξει ούτε κατ' ελάχιστον βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.
Ο κ. Μαντάς παραδέχεται ότι ήταν ιδρυτικό μέλος της MKO «Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου», αλλά υποστηρίζει ότι πλέον έχει καταστεί ανενεργός.
«Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τότε υπήρξα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω ΜΚΟ και ουσιαστικά εδώ και μία 10ετία -και παραπάνω- είμαι ανενεργό μέλος της εταιρείας. Δεν έχω κανενός τύπου προσωπική εμπλοκή σε κανένα επίπεδο, ούτε για τις χρηματοδοτήσεις» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha 9,89.
Το έγγραφο της απόφασης της επιπλέον χρηματοδότησης προς τη MKO υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος.
Σύμφωνα με την ερώτηση του Αδωνι Γεωργιάδη, στις 23 Ιουνίου, υπάρχουν σκιές στη χρηματοδότηση και άλλων MKO ψυχικής υγείας.
Όπως:
- Η «Κλίμακα» που φέρεται να έχει λάβει επιπλέον 2.539.000 ευρώ.
- Η «Ανάσα» 593.121 ευρώ.
- Η «Δίοδος» 215.495 και
- Η «Μετάβαση» 305.000 ευρώ.
Πρόεδρος της Μετάβασης, της οποίας έχει πέσει το κεντρικό σάιτ είναι -σύμφωνα με τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας- ο υπάλληλος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, Τιμολέων Γονής. Από τις 24 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Γονής έχει αποσπαστεί στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Το υπουργείο πάντως εξαγγέλλει νέο, αξιόπιστο, μηχανισμό κοστολόγησης στο σύστημα χρηματοδοτήσεων: «Τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων φορέων στην κρατική χρηματοδότηση αποτελούν συνειδητή προσπάθεια στοχοποίησης και διαβολής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπων της ψυχικής υγείας με εγνωσμένο κύρος και εντιμότητα».
Σύμφωνα πάντα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα τρία από τα οκτώ μέλη της ομάδας εργασίας, η οποία θα επαναπροσδιορίσει την κοστολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, έχουν άμεση σχέση με ΜΚΟ, ενώ ένα τέταρτο έχει αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο του κυρίου Ξανθού.